fbpx
Сьогодні
10:34 30 Лип 2023

У британській розвідці вважають, що важку техніку пвк "Вагнер" імовірно передали російським військам

Вагнерівці прибули до Білорусі переважно без своєї важкої техніки, імовірно її вони передали російському Міністерству оборони.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт розвідки Міноборони Великої Британії станом на 30 липня.

Як зазначили британські аналітики, в таборі вагнерівців у селі Ціль під Осиповичами було виявлено приблизно 300 наметів і 200 транспортних засобів.

Супутникові знімки, які були зроблені 19 липня, показують намети та місця зберігання транспортних засобів.

Згідно з оглядом, із середини липня щонайменше кілька тисяч військовослужбовців "Вагнера", імовірно, розташувалися у військовому таборі в Целі. Світлини показують, що з середини липня на раніше майже порожній об'єкт прибули сотні транспортних засобів.

За окремими повідомленнями, більшість помічених транспортних засобів – це вантажівки та мікроавтобуси з невеликою кількістю бойових броньованих машин.

Як констатували британські аналітики, здатність "Вагнера" утримувати важку техніку та засоби забезпечення, як-от повітряний транспорт, будуть ключовими факторами його майбутньої боєздатності.

"Залишається незрозумілим, що сталося з важкою військовою технікою, яку "Вагнер" використовував в Україні. Існує реальна можливість, що цю техніку змушені були повернути російським військовим", наголосили у британській розвідці.

Довідка

Нагадаємо, нові супутникові знімки свідчать про збільшення чисельності вагнерівців, які розмістилися у центральній частині білорусі. У таборі в районі населеного пункту Цель стало більше техніки та наметів для проживання особового складу.

Дислокація вагнерівців, 21 липня

Попередні знімки від Maxar Technologies, датовані 16 липня, дозволяли побачити там близько 10 вантажівок і п'яти автобусів.

Дислокація вагнерівців, 16 липня

Раніше цього тижня у білорусі заявили про початок спільних з вагнерівцями навчань на полігоні "Брестський", що поруч з польським кордоном. 

За даними Держприкордонслужби, у білорусі перебувають приблизно 5 тисяч російських найманців "ПВК Вагнер".

"Державна прикордонна служба України продовжує уважно відстежувати ситуацію щодо прибуття і перебування в Білорусі російських найманців.

Зазначу, що обстановка по лінії кордону залишається повністю контрольованою прикордонними підрозділами та інших складових Сил оборони нашої держави. Всі вони попереджені про подальші ризики, які можуть йти з території Білорусі, яка, на жаль, перебуває під впливом Росії і надає їй підтримку у розв'язаній проти України війні", – заявив речник ДПСУ полковник Андрій Демченко.

Він пояснює: на початку, коли групи російських найманців почали заходити в білорусь, їх кількість оцінювалася в сотнях.

Однак зараз, зважаючи на наявну інформацію щодо груп представників приватних військових кампаній, їх кількість звісно інша і може сягати близько 5 тисяч, повідомив речник ДПСУ.

Демченко наголошує: така кількість для України безпосередньої загрози не становить, однак Сили оборони мають бути готовими до будь-яких ситуацій в тому числі й до недопущення провокацій на кордоні.

"Зазначу, що Україна робить все необхідне, аби розуміти реальний ризик та гарантувати надійну безпеку через перебування найманців у сусідній країні. Ми реагуємо відповідно. Відбувається подальше укріплення нашого кордону по всій протяжності і посилення необхідними засобами".

Тим часом лукашенко заявив, що вагнерівці хочуть атакувати Польщу, а він їх нібито стримує.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: