Важливе рішення: сайти українських держорганів стануть доступними для людей з порушенням зору чи слуху

Уряд ухвалив постанову, що зобов'язує держоргани зробити всі сайти доступними відповідно до міжнародних стандартів. Тобто контент на інформаційних ресурсах стане доступніший для людей з порушеннями зору, слуху чи моторики.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Із початком повномасштабного вторгнення кількість людей з інвалідністю почала різко збільшуватись, а проблеми, котрі існували і до вторгнення, стали ще більш актуальними та явними.

Яке рішення?

Фото: thedigital.gov.ua

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка зобов'язує державні органи зробити всі сайти доступнішими для людей із порушеннями зору, слуху чи моторики відповідно до міжнародних стандартів.

ЯК це працює?

Зазначається, що нова постанова зобов'язує всі державні установи привести свої сайти, онлайн-портали та застосунки у відповідність до нового держстандарту з вебдоступності.

Він розроблений на основі міжнародних рекомендацій WCAG 2.1. Це настанови, які визначають, як зробити онлайн-контент доступним для широкого кола користувачів.

Зокрема, для людей з порушеннями зору, слуху чи моторики. Наприклад, WCAG 2.1 містить правила перекладу жестовою мовою, особливості читабельності тексту, розміщення картинок тощо. Їх мають використовувати розробники під час створення онлайн-ресурсів.

Постанову розробили в межах Національної стратегії з безбарʼєрності, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. Її ухвалення допоможе узгодити українське законодавство з міжнародними стандартами з вебдоступності.

У лютому настанови WCAG 2.1 вперше були перекладені українською мовою. Це допомагає українським розробникам швидко створювати онлайн-ресурси для широкого кола користувачів, зокрема людей із порушеннями зору чи слуху.

Ініціативи з вебдоступності в Україні реалізуються за фінансової підтримки Швеції.

Раніше повідомлялось, що із проханням забезпечити інклюзивну відбудову України представники десяти громадських організацій звернулися до центральних та місцевих органів влади, а також представників місцевого самоврядування.

Нагадаємо, рівненський театр став безбар'єрним і показує вистави для незрячих і людей з порушенням зору.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна цього тижня буде однією з найспекотніших країн в Європі: у деяких областях прогнозують до 37 градусів

Цього тижня, з 1 до 7 липня, Україна буде однією з найспекотніших країн у Європі. Температуру в Україні можна буде… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Аварійні генератори: як підготувати свій будинок до надзвичайних ситуацій

Домашній генератор — справжній рятівник під час вимкнення світла. Він підтримує роботу освітлювальних приладів, побутової… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Лето в движении: выбираем бассейн Intex для дома и сада

Летние дни идеально подходят для водных удовольствий, и бассейн Intex может стать настоящей жемчужиной домашнего… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

30 червня відбувся #РазомДіємо Фест – Рівне, що продовжив низку регіональних заходів

30 червня Представництво Європейського Союзу в Україні у співпраці з БО "Мережа 100 відсотків життя… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У “Лавці деокупації” в Харкові продають овочі, які селяни виростили на звільнених від росіян землях

У Харкові відкрилася крамниця з овочами, вирощеними фермерами на деокупованих територіях. Харків’яни можуть купити картоплю,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В Одесі 17-річна дівчина застрелила військового: спробувала перезібрати автомат на вечірці

В Одесі 17-річна дівчина застрелила 23-річного військовослужбовця під час вечірки. Трагічна подія сталась у ніч… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.