fbpx
Сьогодні
09:10 18 Лип 2023

The Telegraph: тисячі українських дітей були примусово вивезені до Білорусі

English version here

Фото: The Telegraph

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко можливо причетний до примусової депортації кілька тисяч українських дітей до рб.

Про це пише Рубрика, посилаючись на The Telegraph.

Як зазначає видання, із вересня 2022 року близько 2150 українських дітей віком від шести років вивезли до чотирьох таборів у Білорусі. За прогнозами експертів, до осені цього року їх може стати 3000.

Один документ, з яким ознайомився The Telegraph, підписаний Дмитром Мезенцевим, головою російсько-білоруської організації та колишнім послом росії в Білорусі. У ньому викладено прохання про співпрацю між білоруськими та російськими державними залізницями для організації "перевезення дітей Донбасу на оздоровлення до братньої Білорусі".

У виданні зазначають, що документ був поданий до МКС як доказ Національним антикризовим управлінням, яким керує група опозиціонерів, що виступають проти білоруського уряду.

Організація також надала інші матеріали, включно з повідомленнями білоруських державних ЗМІ. У них прямо йде мова про переміщення дітей за наказом пана Лукашенка.

Три "табори" знаходяться в Мінській області, в тому числі:

  • санаторій "Острошицький Городок",
  • національний дитячий освітньо-оздоровчий центр "Зубренок",
  • дитячий табір "Дубрава", що належить білоруській державній компанії з виробництва добрив "Білоруськалій".

Четверте місце – санаторій "Золоті піски" в Гомельській області.

білорусь депортація дітей

Фото: The Telegraph

Юрист Української громадської організації "Регіональний центр прав людини" Катерина Рашевська зазначила, що сім'ї, які шукають зниклих дітей, "можуть навіть не знати, що їхні діти в Білорусі".

На одному відео, наданому МКС як доказ, видно, як сестри Груздєві, білоруські співачки, розмовляють з українськими дітьми в, імовірно, таборі Дубрава.

"Щоб ми жили мирно, щоб Байдена не стало, прости мене, щоб Зеленський теж не стало, а Путін процвітав і взяв під контроль всю Україну", звертаються сестри до десятків дітей у залі.

Докази, що пов'язують ці злочини з Лукашенком й іншими білоруськими посадовцями, уже передали до Міжнародного кримінального суду (ICC).

"Ми хочемо показати світові, що така діяльність, [організована] саме Лукашенком, є воєнним злочином", – заявив голова опозиційної групи Павло Латушка.

Як працює ймовірний воєнний злочин

білорусь депортація дітей

Фото: The Telegraph

Що відомо про депортацію українських дітей

Нагадаємо, під час війни російські агресори вже неодноразово вивозили українських дітей до росії. Їх також депортують на територію Білорусі та на тимчасово окуповані території ЛНР чи ДНР.

Як писала Рубрика, за даними Офісу Генпрокурора, станом на 1 липня цього року до росії та так званих республік депортували 19489 дітей, з них повернули додому всього 373 неповнолітніх.

Нагадаємо, на тимчасово окупованій Луганщині російсько-окупаційні війська готують до депортації ще 750 дітей, і вже розпочали формувати групи.

Нещодавно Президент Зеленський обговорив повернення українських дітей, депортованих Росією, зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

До того ж, Кислиця в Радбезі ООН заявив, що вторгнення росії в Україну торкнулося всіх 7,5 мільйона українських дітей.

Нагадаємо, що влада України наразі зафіксувала перебування наших дітей, викрадених рф, у 57 регіонах росії.

За такі злочини Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна та уповноваженого за президента Росії з прав дитини Марії Олексіївни Львової-Бєлової.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: