fbpx
Сьогодні
21:39 17 Лип 2023

Кулеба через вихід рф із "зернової угоди" проводить термінові консультації у штаб-квартирі ООН

Сьогодні, 17 липня, міністр іноземних справ Дмитро Кулеба проводить у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку термінові консультації через вихід росії із "зернової угоди".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву МЗС України.

"Дмитро Кулеба проводить у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку термінові консультації з партнерами щодо наступних кроків після виходу Росії із "зернової угоди", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це відбувається на доручення президента України Володимира Зеленського.

Що відомо про "зернову угоду"

Після початку повномасштабного вторгнення окупанти почали блокувати українські порти. Пізніше Туреччина та ООН підписали окремі угоди з Україною та Росією щодо "зернового коридору" у Чорному морі, які передбачає експорт українського продовольства.

Дія ініціативи кілька разів продовжувалась. Однак щоразу, перед тим як терміни спливали, рф заявляла, що не продовжуватиме роботу "коридору" і намагалася продавити винятки із санкцій чи додаткові можливості для російського експорту. Але так і не досягала результату.

Останніми тижнями російські чиновники погрожували, що москва припинить свою участь у "зерновій угоді".

Сьогодні прес-секретар російського диктатора дмитро пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової угоди" фактично припинено.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що росія вчинила "черговий акт жорстокості", призупинивши дію "зернової угоди", що дозволяють експорт українського зерна. Кремль завдав "ще одного удару по найбільш вразливих верствах населення".

Також президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила припинення росією дії зернової угоди.

А президент Володимир Зеленський заявив, що дію "зернової угоди" Україна готова продовжувати. Однак для цього потрібна відповідь ООН та Туреччини.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: