fbpx
Сьогодні
Відео 18:00 16 Лип 2023

Центр економічного відновлення: $113 млрд ВВП коштуватиме українській економіці неповернення вимушених мігрантів додому 

English version here

Презентація дослідження "Проект з розвитку людського капіталу в Україні: сприяння поверненню вимушених мігрантів", а також панельна дискусія з обговоренням можливих подальших дій з розробки політики повернення українців з-за кордону, відбулася 6 липня.

Організатори — Центр економічного відновлення (ЦЕВ) та ГО EasyBusiness за підтримки WNISEF. Це другий захід ЦЕВ у рамках циклу подій "Аналітика відновлення".

Від 3.8 до 4.7 млн вимушених мігрантів знаходяться за кордоном – без врахування країн-агресорів. Працездатного віку – приблизно 1.4 млн з них. Повернення вимушених мігрантів є важливим з точки зору забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання: аби зростати з темпом 7% на рік, до 2032 року Україні потрібно залучити від 3.1 до 4.5 млн осіб до робочої сили – навіть якщо більшість мігрантів повернуться. З часом бажання вимушених мігрантів повертатись знижується через їхню інтеграцію у країнах-реципієнтах. Все більше українців працевлаштовуються за кордоном, віддають дітей до місцевих шкіл та садочків, проходять професійне навчання, аби знайти там роботу. 

"Якщо вже зараз не почати створювати умови для повернення вимушених мігрантів, Україна може втратити до 113 млрд доларів ВВП за 10 років (у цінах 2021), що також може означати недоотримання близько 45 млрд доларів податкових надходжень. Це вагома цифра, враховуючи, що у 2022 році падіння ВВП склало, за даними Мінекономіки, 29.2%" — розповідає Дмитро Ливч,  Голова правління EasyBusiness, керівник аналітичного напрямку ЦЕВ. 

На думку заступниці Міністра економіки України Тетяни Бережної, питання повернення українців є завданням "на вчора".

"Саме тому уряд активно працює над розробкою політики повернення українців. Ми вивчаємо досвід агенції "Алія", що займається питанням повернення євреїв до Ізраїлю, та аналізуємо, що можемо використати у нашій ситуації. Всі дотичні структури працюють у координації".

За словами Елли Лібанової, директорки Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України, до України точно повернеться близько третини вимушених мігрантів. Як мінімум, про це говорить те, що з початком повномасштабного вторгнення кордон з Україною перетнули 200 000 чоловіків – знаючи, що не зможуть виїхати, вони повернулись, аби захищати свої сімʼї та свою країну. Також вона вважає, що робота має вестись не тільки на рівні уряду, а і на рівні кожного українця – потрібно спілкуватися зі своїми виїхавшими колегами, друзями, родичами, аби вони не відчували себе відділеними від українського суспільства. 

На думку Гліба Вишлінського, директора Центру економічної стратегії, розробляти політику повернення українців додому потрібно за методом сегментації. Тобто опираючись на причину відʼїзду кожного з них – бажання захистити дітей, втрату домівки, окупацію рідного місця чи відсутність можливості працевлаштуватись в Україні.

Згідно дослідження EasyBusiness, будувати політику повернення вимушених мігрантів потрібно за трьома напрямками:

  • Аналітично-комунікаційна робота має стати фундаментом в процесі добровільного повернення вимушених мігрантів. Україні потрібно співпрацювати з іншими країнами та вже зараз встановити ефективний зв'язок з мігрантами, аби реалізувати власні інтереси з повернення громадян. 
  • Другий напрям роботи, який може відбуватися паралельно з першим, – забезпечення базових потреб. Тобто вже сьогодні відбувається відбудова житла та інфраструктури, уряд працює над розвитком ринку праці.
  • Третій напрям – впровадження заохочувальних стимулів

Як зазначила Ярослава З. Джонсон, президент і головний виконавчий директор (WNISEF), презентоване дослідження закладає основу для розробки ефективної політики щодо повернення вимушених мігрантів до України.

Довідка

Ознайомитись з повною версією дослідження можна за посиланням

Нагадаємо, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою уточнив параметри надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Особи, які перебувають за кордоном 45 днів без вагомих причин, не вважатимуться внутрішньо переміщеними особами і будуть позбавлені державних виплат з 1 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: