fbpx
Сьогодні
13:13 13 Лип 2023

Таємну передачу українських полонених Угорщині знову готує РПЦ, - джерела

English version here

Фото: Getty Images

За "посередництвом" РПЦ Угорщина має намір забрати чергову групу українських військовополонених. Як і минулого разу, це відбувається без участі та погодження української сторони.

Про це повідомили джерела в українських спецслужбах.

За словами одного зі співрозмовників, в середовищі "Російської православної церкви" активно обговорюється майбутній візит представників уряду Угорщини до рф.

За попередньою інформацією, він може відбутися орієнтовно 08-11 серпня.

"Мета візиту – це зокрема обговорення чергового раунду передачі українських військовополонених, які мають "угорське походження". Як і минулого разу, все відбувається без участі та погодження з Україною, без жодних правових підстав, що є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права", – розповів співрозмовник.

З російської сторони "переговорником" виступатиме член синоду РПЦ, митрополит волоколамський Антоній (в миру – Антон Юрійович Севрюк), уточнило джерело. З 7 червня 2022 року Антоній обіймає посаду голови відділу зовнішніх церковних зв'язків московського патріархату.

За словами співрозмовника, угорська сторона не має списку військовослужбовців, яких вони хотіли б забрати з російського полону. Наразі пошуком та відбором закарпатців серед полонених та складанням списку займаються російські спецслужби.

До приїзду угорської делегації планується сформувати групу з 10-15 українських військових, додало джерело.

"Вимога угорців – угорська етнічна приналежність та знання угорської мови. Ця вимога беззаперечна – угорці не прийматимуть нікого, окрім представників угорської національної меншини в Україні", – розповів співрозмовник в спецслужбах.

Довідка

Нагадаємо, росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ — з публічних заяв віцепрем'єр-міністра Угорщини Жолта Шем'єна.

Восьмого червня на сайті російської православної церкви з'явилася новина, що передача Угорщині групи українських військовополонених відбулася за посередництва рпц на прохання угорської сторони. У рпц заявили, що вони мають "закарпатське походження".

Передання полонених підтвердив віцепрем'єр-міністр Угорщини, заявивши, що це "є жестом рпц щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою".

Угорська й російська сторони не проінформували український уряд про свої переговори. Тож Україна викликала тимчасового повіреного Угорщини й попросила надати детальну інформацію про українських громадян і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

16 червня, стало відоме місцеперебування 11 полонених захисників України, яких утримують на території Угорщини.

А 19 червня Міністерство закордонних справ України звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених. За даними МЗС, українців фактично утримують в ізоляції, вони не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається у присутності сторонніх людей. Також їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України.

У МЗС заявили, що угорська влада ігнорує всі спроби України налагодити конструктивний діалог щодо цієї ситуації. У Єврокомісії закликали Угорщину пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених у рф та комунікацію з урядом України із цього питання.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ствердив, що у вивезенні українських військовополонених із росії в Угорщину зацікавлений особисто угорський прем'єр Віктор Орбан. За словами міністра, "Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, й поза межами Угорщини, що він їхній єдиний захисник".

Про повернення трьох військовослужбовців із Угорщини в Україну 20 червня повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. За словами Ніколенка, повернені з Угорщини троє військовополонених уже перебувають в Україні, "їм надається всіляка підтримка".

А 23 червня українські дипломати вивезли з Угорщини ще двох військовополонених із низки тих, кого російська федерація без погодження з Україною передала Будапешту.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: