fbpx
Сьогодні
18:05 11 Лип 2023

Підсумкове рішення НАТО у Вільнюсі не міститиме запрошення України, - ЗМІ

Підсумковий документ саміту НАТО у Вільнюсі не буде містити запрошення України до переговорів про членство, але передбачатиме можливість такого запрошення, коли союзники з цим погодяться й коли дозволять умови.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на кілька поінформованих джерел.

За даними агенції, формулювання щодо членства України в НАТО в підсумковому документі матиме такий вигляд: "Ми надішлемо запрошення, коли союзники погодяться і будуть виконані умови".

Джерела "Інтерфакс-Україна" також підтвердили, що союзники погодилися скасувати План дій щодо членства з умов вступу для України. Це формулювання може бути вказане так: "Шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за межі необхідності Плану дій щодо членства".

Високопосадовець однієї з найбільших держав Альянсу у розмові з "Європейською правдою" не став уточнювати конкретне формулювання, але підтвердив очікуване рішення щодо "запрошення з умовами" і зауважив, що Київ має "розуміти потребу здійснення структурних реформ, які він зобов'язався робити раніше".

"Це не якісь нові умови, вони діють для будь-якої держави, що долучається до Альянсу", – зазначив він.

Водночас джерела "Інтерфакс-Україна"не виключають, що текст ще може зазнати змін.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Нагадаємо, що 11 липня у Вільнюсі стартував дводенний саміт НАТО. На якому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв, що Україна отримає від союзників "сильне повідомлення" за підсумками зустрічі.

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюс отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

Як відомо, 10 липня Зеленський заявив, що всі країни НАТО розуміють, що Україна має бути в Альянсі. За його словами, саміт у Вільнюсі тепер немислимий без України.

Своєю чергою, державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що на саміті Північноатлантичного Альянсу в Вільнюсі, Україна має отримати потужний пакет політичної та практичної підтримки, включно зі шляхом до членства в Альянсі.

Окрім того, додамо, що узгодженого рішення щодо того, якими будуть формулювання у комюніке саміту щодо України та її євроатлантичних прагнень, союзники НАТО все ще не мають.

Президент України Володимир Зеленський, який раніше висловлював незадоволення наявністю умов для членства, у вівторок прибув до Вільнюса для переговорів. Перед тим він жорстко розкритикував дискусії про потенційний шлях до членства України в НАТО, написавши: "Невизначеність – це слабкість".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: