fbpx
Сьогодні
09:30 11 Лип 2023

ISW: за 5 тижнів ЗСУ звільнили майже стільки території, скільки окупанти захопили за пів року

Photo: facebook.com/Tretia.okrema.tankova.brygada

За 5 тижнів контрнаступу українські Сили оборони звільнили стільки території, скільки російська армія захопила за пів року.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW).

Як нагадують американські аналітики, українські офіційні особи заявили 10 липня, що Сили оборони мають вогневий контроль над Бахмутом і російськими наземними лініями зв'язку навколо міста.

Як українські, так і російські джерела в останні дні вказують на те, що Україна завойовує позиції в районі Бахмута і на його південно-західних флангах. Саме там є специфічні особливості рельєфу, які можуть дати українським силам вогневу перевагу.

Окрім того, як повідомляють аналітики, українські війська 10 липня проводили контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту.

З початку українського контрнаступу 4 червня, в ISW зробили свої підрахунки. На основі даних контролю місцевості, українські війська відвоювали приблизно 253 квадратних кілометри території.

В огляді уточнюють, що українські дані відрізняються від даних ISW через різні підходи до підрахунків.

Своєю чергою, як зазначають експерти, з 1 січня російські війська захопили загалом 282 квадратних кілометри на всій території бойових дій.

Отже слідує, що за 5 тижнів українські сили звільнили майже стільки ж території, скільки російські війська захопили за 6 місяців.

Ключові висновки ISW за 10 липня:

  • Перший публічний виступ начальника російського Генерального штабу і головнокомандувача театру воєнних дій генерала армії Валерія Герасимова після заколоту "Вагнера" підтверджує попередню оцінку ISW, що він, швидше за все, збереже свою офіційну посаду в російській армії.
  • Кремль і західні розвідники повідомили, що путін зустрівся з пригожиним 29 червня (і/або 1 липня) після збройного заколоту "Вагнера" 24 червня.
  • Рішення путіна зустрітися з пригожиним суперечить попередній риториці Кремля щодо Пригожина і його ролі у ПВК "Вагнер".
  • Публічна поява Герасимова і визнання зустрічі путіна і пригожина, ймовірно, є частиною зусиль Кремля, спрямованих на те, аби показати, що він повністю контролює ситуацію після заколоту, а також звернутися до тих, хто лояльний до "Вагнера" і, особливо, до самого пригожина.
  • Неясно, чи зможуть домовленості між Кремлем і пригожиним спонукати значну кількість особового складу "Вагнера" погодитися підписати контракти з Міноборони.
  • Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що чеченський спецназ "Ахмат" розгорнувся на Бахмутському напрямку, але місцевий український командир заперечив, що стикався з чеченськими силами.
  • Російські та українські війська провели наземні обстріли по лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна та на Бахмутському напрямку.
  • Російсько-терористичні війська проводили наземні обстріли по лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Сили оборони 10 липня провели контрнаступальні операції на південь від Оріхова на заході Запорізької області.
  • Російські війська продовжують зазнавати значних втрат на полі бою.
  • Російські окупаційні чиновники визнали, що в окупованій Донецькій області спостерігаються масштабні перебої з постачанням комунальних послуг.

Як повідомляла Рубрика, за словами командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковника Олександра Сирського у Бахмуті ворог перебуває в пастці, місто береться під вогневий контроль Сил оборони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: