Садибу Сікорського на Ярвалу передадуть у власність Києва: у чому рішення

Садибу Сікорського на вулиці Ярославів Вал передадуть із державної у комунальну власність Києва

Про це повідомляє Міноборони на запит видання "Твоє місто".

У чому проблема?

Садиба Сікорського – це триповерхова будівля, яка розташована на вулиці Ярославів Вал, 15-Б.

Вона є пам'яткою історії національного значення. Там проживав український авіаконструктор Ігор Сікорський.

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Але фонд не відновив будівлю, й у 2016 році її повернули в державну власність і передали на баланс Міноборони.

Київрада декілька разів зверталася до Кабміну, щоб передати будинок у комунальну власність.

У травні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов'язав Міноборони відреставрувати будинок Сікорського, а в серпні з будівлі зняли арешт.

Садибу обіцяють віддати в комунальну власність Києва з 2021 року, коли її зобовʼязали відреставрувати.

Наразі будинок, де проживав авіаконструктор Сікорський, перебуває у державній власності на балансі ДП "Готель Козацький". Будівля у аварійному стані та потребує відновлення.

У Міноборони кажуть, що в 2017 році на консервацію, а також реставрацію памʼятки потрібно було майже 75 мільйонів гривень.

Яке рішення?

Міністерство оборони готує передати будинок Сікорського, що на Ярославовму Валу, 15-б, з державної в комунальну власність Києва.

У міністерстві підготували комплект документів, який уже пройшов погодження в Мінекономіки і зараз переданий на розгляд уряду.

Як це працює?

"Відповідно до статті 4 Закону України «Про передачу об'єктів державної та комунальної власності», передача нерухомого майна з державної в комунальну власність здійснюється за рішенням Кабміну. Пропозиції щодо передачі зазначених об'єктів погоджує ініціатор цієї передачі, відтак їх подають до центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики. Міністерство оборони надало Мінекономіки комплект документів для розроблення відповідного проєкту розпорядження і внесення його у встановленому порядку на розгляд уряду", – роз'яснює Міністерство оборони.

В історичному будинку хочуть зробити музей.

Відновлення будівлі необов'язково ляже на плечі міського бюджету, будівля має потенційних меценатів. Серед них навіть американське посольство. Ольга Гвоздік запевняє, що зацікавленість у створенні музею є не лише у посольства США, а й у родини авіаконструктора.

"Остання розмова з посольством США та сином Сікорського відбулася ще перед повномасштабним вторгненням. Вони сказали, мовляв, визначайтеся з власником, передавайте, тоді будемо повертатися до якихось розмов. Але гарантій уже ніхто не давав", – зазначала Гроздік.

Зазначимо, мер Києва Віталій Кличко цього року на День міста висловив сподівання, що історична будівля на Ярославовому Валу буде передана у власність міста і підтвердив свою давню обіцянку створити в ній музей. Таку ж обіцянку він дав і синові Ігоря Сікорського Сергію, коли той приїжджав до Києва. До Кличка Сергію Сікорському гарантував зробити музей в будинку на ЯрВалу президент Віктор Ющенко.

Свіжі дописи

  • Новини

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ налічує понад 3300 актуальних вакансій: які найпопулярніші

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року наростив обсяг вакансій до всіх родів військ,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Стефанчук зустрівся з Ердоганом: обговорили Формулу миру та звільнення військовополонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході свого візиту в Туреччину зустрівся з президентом Реджепом… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Как влияют новости на курс криптовалют: анализ и примеры

Криптовалютная индустрия неустанно развивается и изменения, которые в ней происходят, оказывают существенное влияние на цену… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міненерго: остаточне рішення про підвищення тарифів на електроенергію ще не прийнято

У зв'язку з сьогоднішньою ситуацією в енергосистемі, скоріш за все, тарифи на електроенергію в Україні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Фіцо все ще оперують, він – у тяжкому стані. Замах скоїли з політичних мотивів: уряд Словаччини

Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.