В Україні за шість місяців зробили понад 250 трансплантацій органів

В Україні за шість місяців 2023 року виконали 257 трансплантацій органів.

Це майже 70% від кількості трансплантаційних втручань, які були виконані протягом минулого року, і понад 80% порівняно з 2021 роком, повідомили Укрінформу в Українському центрі трансплант-координації (УЦТК).

Найбільше трансплантацій провели у Першому медичному об'єднанні Львова – 59, Інституті серця МОЗ України – 40, а також Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова – 39, зазначили в установі.

За даними УЦТК, в Україні стабільно зростає відсоток трансплантацій від померлого донора. На сьогодні він становить понад 62% із загальної кількості. Це співвідношення є одним із показників дієздатності системи трансплантації. Протягом півріччя в Україні до переліку медичних закладів, де діагностують смерть мозку, додалися ще 15.

Зазначається, що медичні трансплант-команди продовжують освоювати нові види високотехнологічних втручань у трансплантології. У Першому медичному об'єднанні Львова вперше пересадили підшлункову залозу, а клінічна лікарня «Феофанія» стала другим центром в Україні, де трансплантують легені, підкреслили в установі.

В УЦТК також поінформували, що зростають показники і трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин. Їх проводять вісім медичних закладів в Україні, якими за шість місяців виконано 157 пересадок кісткового мозку, з них 29 – дітям. Найбільше пацієнтів отримали таку медичну допомогу в НДСЛ Охматдит (35), Національному інституті раку (33) та Черкаському клінічному онкологічному центрі (24).

Більшає і кількість алогенних трансплантацій, зокрема, і від неродинного донора. Проведено 21 таку пересадку, і цьогоріч вперше донора для пацієнта знайшли серед українців в Українському реєстрі донорів кісткового мозку.

За словами генерального директора Українського центру трансплант-координації Дмитра Коваля, протягом цього півріччя "в середньому щодня 2 або навіть 3 пацієнти отримували медичну допомогу методом трансплантації".

"Це велика командна робота, насамперед лікарів, інших учасників системи трансплантації. І це довіра українців та чітке розуміння у всіх, що трансплантація з технології майбутнього перетворюється на метод лікування, який стає доступним в Україні. Дякуємо ЗСУ за можливість розвивати цей напрямок", – сказав Коваль.

Свіжі дописи

  • Новини

Рада ухвалила закон про реформу дошкільної освіти: у чому рішення

Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроєкт, який дає старт глобальній реформі дошкільної освіти. Про… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Зеленський прибув з візитом до Франції: візьме участь у заходах

Президент України Володимир Зеленський прибув до Франції. Він візьме участь у заходах, присвячених 80-річчю висадки… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Усик після бою-реваншу проти Ф’юрі задумав змінити дивізіон

Абсолютний чемпіон світу в хевівейті Олександр Усик після другого поєдинку проти британського боксера Тайсона Ф'юрі… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

У ГУР пояснили, чи справді росіяни зосередили в Україні та на кордоні 550 тисяч солдатів

Ворог зосередив на кордоні та на окупованих територіях України близько 550 тисяч загарбників. Проте йдеться… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Жадан вступив до лав ЗСУ та показав, як проходить вишкіл до Нацгвардії

Український письменник музикант та волонтер Сергій Жадан приєднався до лав 13 бригади Національної гвардії України… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

За два роки найбільше перейменувань відбулося у Кривому Розі, Харкові та Дніпрі

У 83 містах з березня 2022 року по травень 2024 року пере йменували 7,8 тисячі топонімів.… Читати більше

Thursday June 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.