fbpx
Сьогодні
Відео, фото 13:06 06 Лип 2023

У Києво-Печерській лаврі продовжують опечатування корпусів

На території так званої Нижньої лаври у Києво-Печерській лаврі продовжують опечатування корпусів. Українська православна церква московського патріархату заявляє, що вірянам "всупереч законам" перешкоджають потрапити на богослужіння.

Проведення перевірки та опечатування звільнених корпусів Лаври почалося ще 4 липня.

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" попередив, що з технічних причин територія Нижньої лаври Заповідника працюватиме з 11:00 до 18:00.

В УПЦ МП повідомили, що вранці опечатали 70-й корпус, де розташовувалась резиденція митрополита Онуфрія, а також 69 та 71 корпуси.

Фото: t.me/upc_news

Фото: t.me/upc_news

Фото: t.me/upc_news

Фото: t.me/upc_news

Фото: t.me/upc_news

Там заявляють, що поліція перекрила прохід по території обителі в декількох місцях та силою відтягнула вірянок від дверей корпусу 69.

Міністр культури України Олександр Ткаченко підтвердив огляд та опечатування трьох приміщень Нижньої лаври. За його словами, там зафіксували повне ігнорування санітарних і протипожежних норм.

Окрім того, у Лаврі знайшли портрети російських імператорів.

"…напевне, "охороняли" Монастир. Все це вже не дивує", — зазначив Ткаченко.

В УПЦ МП заявили, що Заповідник "Києво-Печерська лавра" "всупереч законам України перешкоджає вірянам потрапити на богослужіння".

Зазначимо, ще 24 квітня Господарський суд Києва задовольнив заяву Заповідника «Києво-Печерська лавра», у якій той просив заборонити УПЦ МП перешкоджати роботі комісії Міністерства культури до закінчення судового розгляду позову про усунення перешкод у користуванні майном Заповідника. В УПЦ МП не погодилися і подали апеляційну скаргу. Але 5 липня Північний апеляційний господарський суд відхилив її, зазначає Мінкульт.

Юристи УПЦ МП, своєю чергою, заявляють про "ознаки вчинення кримінального правопорушення — самоправства" через виселення монахів, "безпідставне опломбовування" та обмеження доступу до приміщень.

Довідка

1 січня 2023 року сплив термін дії договору від 17 червня 2016 року, укладеного між Національним заповідником Києво-Печерська лавра та Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви про надання Успенського собору та Трапезної церкви в почасове безоплатне користування УПЦ.

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені були покинути монастир і всі будівлі.

Але представники УПЦ МП відмовилися це робити. 29 березня до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. У ньому вимагали визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

А намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду. 1 квітня Шевченківський суд Києва відправив Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

12 квітня на території Лаври нарешті розпочала свою роботу Комісія з приймання-передачі державного майна. 5 червня вона завершила свою роботу і заповідник направив чоловічому монастирю УПЦ МП вимогу про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю. Напередодні стало відомо, що церква у встановлений термін не підписала акти приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври.

13 червня Господарський суд Києва ухвалив рішення про відмову в задоволенні позову УПЦ МП до Національного заповідника Києво-Печерська лавра щодо проведення богослужінь у Києво-Печерській лаврі.

4 липня комісії Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", яка прибула, щоб перевірити та опечатати корпуси Нижньої лаври, не дали цього зробити віряни та ченці УПЦ МП.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: