Питання надання зброї Україні для боротьби з ворогом викликало суперечку між Зеленським та Радєвим

6 липня, під час візиту до болгарської Софії президент Володимир Зеленський посперечався з главою Болгарії Руменом Радєвим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши останнього за проросійську позицію.

Суперечка обох президентів потрапила на телевізійну трансляцію, повідомляє Politico.

Як зазначають у виданні, під час зустрічі української та болгарської делегацій Радєв говорив, що "немає військового вирішення" війни в Україні та "все більше і більше зброї не розв'яже проблему".

На що Глава української держави спитав у болгарського лідера, як би його країна діяла в разі повномасштабного вторгнення росії.

"Ви б сказали: "Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?" Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю.

Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли", підкреслив Зеленський.

Також український лідер розкритикував Радєва за використання слова "конфлікт" замість війни. А також відкинув пропозиції про "дипломатичне врегулювання".

Зеленський пояснив болгарському Главі, що військова допомога Києву – кращий варіант, ніж допустити, щоб "війна прийшла до вас".

"Україна й НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше не може бути. Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу і Європейський Союз. Це їхні цілі. Ви мене розумієте?" – підсумував Зеленський.

Болгарський президент, який, за описом Politico, протягом виступу Зеленського був "наляканий" і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь "пропозицію".

Довідка

Нагадаємо, що 6 липня президент України Володимир Зеленський у четвер прибув з візитом до Болгарії.

Лідери обох країн уклали спільну декларацію, яка стала 22-м документом, в якому мова йде про підтримку членства України в НАТО.

Повідомляли, що прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков запевнив, що Софія підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України та розуміє значення України для безпекової ситуації в Європі у майбутньому.

Окрім того, Україна розглядає укладання угоди з Болгарією щодо купівлі двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого критично важливого енергетичного обладнання.

Свіжі дописи

  • Новини

Окупанти завдали удару по Миколаєву: зафіксували два влучання

Вдень 15 травня російські війська завдали кілька ударів по Миколаєву, зафіксували два влучання. Про це… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

11-й Чілдрен Кінофест оголосив програму: що відомо

Найбільший дитячий кінофестиваль України знову пройде в кінотеатрах 10 міст, а також онлайн. Про це… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Ситуація у Вовчанську – вкрай складна: окупанти займають позиції на вулицях міста

Російсько-окупаційні війська займають позиції на вулицях прикордонного міста Вовчанськ Харківської області: місцевих жителів закликають евакуюватися.… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міністр Міносвіти озвучив суми грантів, які надаватимуть вступникам на навчання у вишах

У Україні в межах цієї вступної кампанії запрацює нововведення щодо грантів на вищу освіту. Абітурієнти,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

На Євробаченні-2024 українська делегація отримала штраф за футболки Free Azovstal Defenders

На пісенному конкурсі "Євробачення-2024" на представників української делегації наклали фінансовий штраф за те, що вони… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Bloomberg: Сполучені Штати планують відправити Україні ще одну батарею Patriot

Сполучені Штати Америки розглядають можливість відправити до України ще одну батарею Patriot. Про це пише… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.