fbpx
Сьогодні
16:18 27 Чер 2023

ООН поскаржилась, що в Україні підозрюваних у колабораціонізмі "свавільно затримують"

Фото: З відкритих джерел

У новому звіті про порушення прав людей Організація Об'єднаних Націй поскаржилася, що в Україні нібито "свавільно позбавляли волі" громадян, затриманих за ймовірну допомогу загарбникам.

Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), опублікованому 27 червня.

В ООН зазначають, що після введення воєнного стану в Україні в лютому 2022 року до Кримінального кодексу внесли зміни щодо затримання людей, які можуть становити загрозу національній безпеці.

Це нібито призвело до появи "сприятливого середовища" для "свавільних затримань". Зокрема, УВКПЛ стверджує, що задокументовано 75 випадків, коли українські силовики "свавільно затримали" цивільних, переважно підозрюваних у кримінальних злочинах, пов'язаних із війною.

Серед затриманих — 57 чоловіків, 17 жінок й один неповнолітній.

Крім того, УВКПЛ заявляють про "зловживання" українськими силовиками під час затримання кількох цивільних за ймовірну участь у бойових діях на боці терористичних організацій «ДНР/ЛНР» у 2014-2020 роках. Цих людей нібито "свавільно позбавили волі" під час затримання.

В ООН закликали Україну "забезпечити проведення будь-яких арештів відповідно до підстав і процедури, встановлених законом". Також Україну закликають "припинити надмірне використання внутрішнього законодавства, щоб виправдати затримання без суду чи ордеру".

Довідка

Водночас УВКПЛ задокументувало 864 випадків свавільного затримання громадян України, вчинених російськими окупантами з 24 лютого 2022-го до 23 травня 2023 року.

Зокрема, йдеться про затримання 763 чоловіків, 94 жінок та 7 хлопців.

Багато з цих затримань мали характер насильницьких викрадень. Багато людей затримали під час "фільтрації", яка здійснюється російською федерацією на тимчасово окупованій території.

В ООН задокументували затримання росіянами під час "фільтрації" 209 чоловіків і 51 жінки на основі їхніх політичних поглядів або іншого законного самовираження.

Справи стосувалися українських держслужбовців, громадських активістів, волонтерів гуманітарних організацій та неформальних лідерів громад, зокрема вчителів та священників.

УВКПЛ додатково задокументувало затримання 88 цивільних чоловіків, які служили в українських Збройних силах до 24 лютого 2022-го.

Окупанти утримували затриманих від кількох днів до кількох тижнів і навіть місяців, часто без зв'язку із зовнішнім світом, у неофіційних місцях ув'язнення. У 26% цих випадків рф переводила затриманих в інші місця на тимчасово окупованій території або депортувала на свою територію.

У березні Управління ООН з прав людини заявляло, що зафіксувало страти та катування військовополонених як з боку російських окупантів, так і з боку Збройних сил України.

Тоді український омбудсмен Дмитро Лубінець закликав ООН надати "беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються висновки стосовно ймовірних порушень" із боку України.

Омбудсмен також звернувся по допомогу до Ватикану, бо росія тримає близько 27 тисяч цивільних українських заручників.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: