fbpx
Сьогодні
20:47 23 Чер 2023

Як громадський моніторинг може допомогти протидіяти ворожим екологічним ІПСО? Рішення

Коли державні системи моніторингу довкілля не передають інформацію в реальному часі, громадський моніторинг зарекомендував себе як ефективний інструмент боротьби з екологічними ІПСО.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

В часи російської війни проти України сформувалися полярні явища. З одного боку ми маємо безпрецедентний рівень шкоди, яку наносить росія українському довкіллю. З іншого – новий вид інформаційного тероризму – екологічні інформаційно-психологічні операції.

Так лише навесні 2023 року в інформаційному просторі було декілька "вкидів".

Наприклад, про хімічну загрозу у Павлограді та районі, а також про радіаційну хмару, яку несе з України в Європу. Ця інформація була спростована. Але встигла налякати людей, адже повідомлення ширилися мережею з неймовірною швидкістю.

Дослідник та експерт з екологічної безпеки Максим Сорока визначає:

"Екологічне ІПСО – це свідоме маніпулювання екологічною інформацією задля формування недовіри до влади".

Він додає, що росіяни вперше в історії інфопростору інформацію про екологічну безпеку використовують, як інструмент інформаційного тероризму. В типових інструкціях для військово-цивільних адміністрацій немає алгоритму протидії ІПСО. В умовах, коли державні системи моніторингу довкілля не передають інформацію в реальному часі, громадський моніторинг зарекомендував себе як ефективний інструмент боротьби з екологічними ІПСО.

Яке рішення?

Громадянам зараз найбільш ефективно користуватися системами громадського моніторингу. Зокрема слідкувати за показниками станцій моніторингу якості повітря. Наприклад, EcoCity або Лун.МістоAir. Необхідно обрати найближчі станції до місця вашого проживання чи місця знаходження, відкрити онлайн карти та перевірити якість повітря. Існують експрес-системи моніторингу якості води. Вони дають можливість оцінити потенціал природних вод для питного чи господарсько-побутового альтернативного водопостачання. Їхні переваги: швидкість, мобільність та доступність.

Як це працює?

Експерти "Досить труїти Кривий Ріг" та мережі "Довкола" розвивають громадський моніторинг води для визначення альтернативних джерел водопостачання. У Кривому Розі та районі дослідили та проаналізували близько 30 природних джерел і продовжують цю роботу. Такий аналіз дає розуміння якості води у струмках, джерелах, свердловинах, ставках та річках і можливостей її використання у побутових умовах за відсутності доступу до чистої води.

"Разом з мережею "Довкола2 ми підготували інструкцію та стандартні протоколи, з якими можна провести дослідження якості води за допомогою експрес-систем. В них є шкала оцінювання для визначення категорії води та поради щодо можливості використання води кожної з категорій", – відзначила головна екологиня "Досить труїти Кривий Ріг" Анна Амбросова.

Ці документи доступні на сайті організації: https://dtkr.com.ua/typovi-protokoly-ta-instrukcziyi-dlya/

ДТКР також анонсували випуск мобільного застосунку, який буде повідомляти про якість повітря. Він зараз знаходиться на фінальній стадії розробки. Цей проєкт готує ДТКР за фінансової підтримки Європейського Союзу. Додаток буде інформувати про забруднення повітря у реальному часі. Коли станції, які обере користувач або найближчі до його місця перебування, зафіксують погіршення якості повітря, додаток надішле попередження. До того ж користувачі разом із сповіщенням отримають поради, як діяти відповідно до рівня забруднення.

Фахівці ДТКР зазначають також, що екологічна інформація належить до спеціальної категорії інформації. А отже відповідь на запити про неї органами влади має надаватися протягом 48 годин. А органам місцевої влади варто задуматися над тим, щоб додати до інформування у телеграм-каналах інформацію про екологічні питання. Наприклад, робити оперативне оповіщення про критичне погіршення стану води або повітря чи спростування неправдивої інформації про хімічні, радіаційні загрози тощо.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: