МЗС вимагає допустити консула до українських військовополонених, яких Угорщина утримує в ізоляції

До угорської сторони звернулося Міністерство закордонних справ України з вимогою негайно допустити консула до українських військовополонених.

Про це повідомив речник відомства Олег Ніколенко, пише Рубрика.

Він стверджує, що всі спроби українських дипломатів протягом останніх днів установити прямий контакт з українськими громадянами не мали успіху.

"Це, а також інформація, отримана від родичів деяких із них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають дійсності", — наголосив речник МЗС.

Фактично українських військовополонених утримують в ізоляції, зазначив Ніколенко. Вони, мовляв, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається у присутності сторонніх людей. А ще їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України.

Представник МЗС зауважує, що угорська влада ігнорує усі спроби України налагодити конструктивний діалог із цієї ситуації.

"Такі дії Будапешта ставлять під сумнів задекларовані ним гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини. Крім того, вони можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод", — наголосив Ніколенко.

Довідка

Нагадаємо, росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ — з публічних заяв віцепрем'єр-міністра Угорщини Жолта Шем'єна.

Восьмого червня на сайті російської православної церкви з'явилася новина, що передача Угорщині групи українських військовополонених відбулася за посередництва рпц на прохання угорської сторони. У рпц заявили, що вони мають "закарпатське походження".

Передання полонених підтвердив віцепрем'єр-міністр Угорщини, заявивши, що це "є жестом рпц щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою".

Угорська й російська сторони не проінформували український уряд про свої переговори. Тож Україна викликала тимчасового повіреного Угорщини й попросила надати детальну інформацію про українських громадян і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

16 червня, стало відоме місцеперебування 11 полонених захисників України, яких утримують на території Угорщини.

Свіжі дописи

  • Новини

Rheinmetall має намір в Україні побудувати підприємство з виробництва систем ППО

В Україні німецький оборонний концерн Rheinmetall планує відкрити  підприємство, що спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку Сили оборони рішучими діями примусили значно знизити активність ворога

Воїни ЗСУ продовжують захищати зайняті рубежі та проводять заходи для недопущення просування противника в глибину… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Партнерство Китаю та росії іде на користь стабільності у світі, – Сі на переговорах із путіним

Голова КНР Сі Цзіньпін на переговорах з очільником росії володимиром путіним пообіцяв залишатися добрим сусідом… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

В Україні сьогодні відзначають День вишиванки

Традиційно в Україні в третій четвер травня відзначають День вишиванки. У 2024 році його відзначають… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

На аеродромі в Криму вночі було знищено 2 літаки МіГ та новітня система ППО

В окупованому Криму в ніч проти 15 травня внаслідок атаки на військовий аеродром "Бельбек" вдалося… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Гельсінська комісія заявила, що США мають не лише дозволити, а й заохотити до ударів по цілях в росії

Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.