fbpx
Сьогодні
11:55 17 Чер 2023

Резніков: українські пілоти можуть освоїти винищувачі F-16 за чотири місяці, проте технікам потрібно більше часу

Пілоти Повітряних Сил ЗСУ можуть освоїти західні літаки F-16 швидше, ніж очікують країни союзники України, а тому термін у чотири місяці виглядає реалістичним, однак для техніків потрібно більше часу.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю американській газеті The Washington Post, повідомляє НВ.

Як розповів очільник оборонного відомства, зараз тривають публічні обговорення, скільки часу потрібно українським пілотам, щоб освоїти F-16.

"Звучить вже всім відомий період: після тестування наших двох пілотів у США вважається, що до 6 місяців буде достатньо. Я оптимістично дивлюся на те, що наші досвідчені пілоти з їхнім бажанням та прагненням, мабуть, полетять швидше", підкреслив Резніков.

Глава Міноборони уточнив, що мова йде про вільні польоти, з маневром, уночі та в парі.

"Я думаю, за 4 місяці це реалістично. Я так вважаю, бо ми вміємо дивувати", наголосив міністр.

Резніков також пригадав, як українські військові дуже швидко опановували управління та використання західних зразків озброєння. На кшталт, якщо стандартний час підготовки екіпажу системи ППО Patriot становить 10 місяців, українські бійці навчилися за 10 тижнів.

"Тому я впевнений, що пілоти полетять швидше, ніж за 6 місяців. Проте не може пілот літати самостійно. Йому потрібні інженери, техніки, обслуговування, зброярі, заправники й таке інше. Це найскладніша техніка.

Ось цей курс навчання, він довший ніж 4 місяці… Паралельно потрібно готувати інфраструктуру: потрібно підготувати для цього аеродроми, підготувати укриття, потрібно обслуговувати", – зазначив Резніков.

Що відомо про надання Україні винищувачів F-16

Нагадаємо, 19 травня президент США Джо Байден схвалив навчання українців на F-16. При цьому Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території росії.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди.

До них приєднаються ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Пізніше приєдналася і Канада.

Один з лідерів "авіаційної коаліції" Нідерланди 14 червня заявили, що навчання українських пілотів на F-16 стартують у найближчі місяці.

15 червня за результатами зустрічі "Рамштайн" міністр оборони України Резніков висловив впевненість, що в нас буде "пташина коаліція".

Цього ж дня стало відомо, що Данія та Нідерланди планують розпочати навчання українських пілотів цього літа і створять тренінговий центр в одній зі східноєвропейських країн НАТО.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: