Amnesty International відреагувала на суд рф над бійцями “Азову”: воєнний злочин

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (АІ) засудила країну-агресорку за проведення судового засідання над 22 українськими військовополоненими. Російські звинувачення у членстві в "терористичній організації" вона назвала "свавільним", а процес у Ростові – "воєнним злочином".

Про це пише Рубрика з посиланням на Twitter АІ.

"Росія віддала під суд понад 20 бійців полку Збройних сил України "Азов" за свавільними звинуваченнями в членстві в "терористичній організації". Позбавлення військовополонених права на справедливий суд є воєнним злочином. Так само, як катування або нелюдське поводження з військовополоненими", – мовиться у заяві Amnesty International у Twitter.

Напередодні, 14 червня, міжнародні агентства повідомили, що на півдні росії, у місті Ростов-на-Дону почався судовий процес над 22-ма українськими військовополоненими, членами батальйону "Азов", які потрапили в полон у травні 2022 року.

У серпні 2022 року росія визнала батальйон "Азов" терористичною організацією. Звинувачення у тероризмі тягне за собою термін ув'язнення від 15 років до довічного.

Як зазначається у повідомленні, з 24-х осіб, яким висунуто звинувачення, двох обміняли на росіян у рамках обміну полоненими. З решти 22-х обвинувачених, які постали перед судом, вісім – жінки, які нібито працювали кухарками в батальйоні "Азов".

Після тримісячної оборони заводу "Азовсталь", за даними російської сторони, в полон здалися 2 439 українських військових, які перебували на території заводу у Маріуполі. Згодом частину з них обміняли на російських полонених.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк назвав суд у росії над 22 українськими військовополоненими "судилищем" і "воєнним злочином".

"Фотографії судилища, яке влаштовують у Ростові над захисникам Азовсталі, не викликають нічого, крім огиди. Лощені прокурори і виряджені присяжні з блискучими посмішками «судять» хлопців та дівчат, що нагадують скелети після концтабору і тортур. Подібні знущання над комбатантами – це офіційний воєнний злочин, який має отримати належну оцінку МКС. І , скажіть, чи хтось бачить в залі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста?" – написав Подоляк у Twitter 15 червня.

У середу Червоний Хрест заявив, що він відвідав 1 500 військовополонених з обох сторін конфлікту та передав понад 2 500 особистих повідомлень між полоненими та членами їхніх родин.

За словами представника Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), такі візити є «життєво важливими» для перевірки умов ув'язнення, передачі інформації між ув'язненими та їхніми близькими, а також забезпечення предметами гігієни та іншими особистими потребами.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Червоний Хрест та інші гуманітарні організації у тому, що вони недостатньо намагалися отримати доступ до українських військових, які утримуються російською владою у жорстоких умовах.

"Тут важко не погодитися, – твітує Леонід Рагозін, колишній кореспондент BBC у Москві, реагуючи на твіт Подоляка. – Як і всі політичні процеси в Росії, цей не має нічого спільного з правосуддям. Люди на лаві підсудних – військовополонені, які справді виглядають недоїдаючими. Кремль використовує репутацію "Азова" для виправдання агресії. Це не боротьба з фашизмом, це і є фашизм".

Кореспондент канадського щоденника Globe and Mail Марк Маккіннон пише у Twitter, що "Росія звинувачує бійців "Азова" в нацизмі. Але, як зауважили інші, в'язні на фото виглядають так, ніби їх утримували у концтаборах…"

Довідка

Amnesty International (АІ) стала об'єктом критики з боку України та інших країн та міжнародних організацій через один зі своїх звітів, який звинувачував українських військових у тому, що вони свідомо не дбали про безпеку для мирного населення під час боротьби з російською агресією.

АІ пізніше замовила незалежне розслідування про свій звіт, але не оприлюднила його результатів, які критикували керівництво організації.

Довідка

Маріуполь торік опинився у блокаді російських військ. Повністю зруйновані будинки щонайменше 84 тисяч містян. Точний підрахунок загиблих здійснити неможливо. За тодішніми оцінками, у Маріуполі загинули до 22 тисяч жителів.

На завод "Азовсталь", який захищали українські бійці, 4 травня 2022 року прорвалися росіяни. Між окупантами та українськими захисниками тривали бої.

Відтак 17 травня у Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на "Азовсталі" зберегти життя особового складу — бійці потрапили в полон росіян.

А 22 вересня командир спецпідрозділу KRAKEN Сергій Величко повідомив, що керівників "Азову" командира Дениса Прокопенка "Редіса" та його заступника Святослава Паламара "Калину", які мужньо захищали "Азовсталь", вдалося звільнили з російського полону

Свіжі дописи

  • Новини

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ налічує понад 3300 актуальних вакансій: які найпопулярніші

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року наростив обсяг вакансій до всіх родів військ,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Стефанчук зустрівся з Ердоганом: обговорили Формулу миру та звільнення військовополонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході свого візиту в Туреччину зустрівся з президентом Реджепом… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Как влияют новости на курс криптовалют: анализ и примеры

Криптовалютная индустрия неустанно развивается и изменения, которые в ней происходят, оказывают существенное влияние на цену… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міненерго: остаточне рішення про підвищення тарифів на електроенергію ще не прийнято

У зв'язку з сьогоднішньою ситуацією в енергосистемі, скоріш за все, тарифи на електроенергію в Україні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Фіцо все ще оперують, він – у тяжкому стані. Замах скоїли з політичних мотивів: уряд Словаччини

Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.