Уперше з початку війни в Україні використали аеромедичну евакуацію: навіщо це рішення

В Україні, вперше з початку повномасштабної війни, донорське серце доправили гвинтокрилом, використавши для цього аеромедичну евакуацію. Така оперативність дала змогу врятувати життя 15-річному підлітку.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства охорони здоров'я України.

У чому проблема?

Підлітку з Миколаївщини Максиму – 15 років. Хлопець переніс ковід, через що у нього почалися проблеми з серцем. Медики діагностували невиліковну хворобу — дилатаційну кардіоміопатію, єдиний вихід під час якої є трансплантація.

Яке рішення?

У МОЗ розповідають, що у Вінницькій лікарні у 40-річної жінки діагностували смерть мозку через розрив аневризми. Родичі загиблої дали згоду на вилучення органів загиблої.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Це рішення врятувало життя чотирьом людям. Серед них і 15-річний Максим.

Як це працює?

У відомстві повідомляють, що Максим провів у реанімації місяць. Інформаційна система виявила сумісність Максима з донором.

Однак перед лікарями постала проблема: донорське серце "живе" лише кілька годин. За цей час його потрібно транспортувати, підготувати до трансплантації й пересадити.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Нагадаємо, що на період війни, коли небо "закрите", лікарі проводять виїзні трансплантації. Однак стан Максима не давав можливості його транспортувати. Тоді вирішили залучити аеромедичну евакуацію.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Заради порятунку хлопчика МВС підняло у небо гвинтокрил, наголосили у МОЗ. Уже за годину донорський орган доправили з Вінниці до Інституту серця у Києві.

Поки Максиму пересаджували серце, ще в двох лікарнях проводили інші трансплантації від донора.

В Охматдиті пересадили нирку 16-річному Дмитру Дуднику з Полтавщини.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

А до Національного Інституту хірургії та трансплантології трансплантували печінку 46-річній киянці та нирку 22-річному чоловіку.

У міністерстві запевнили, що всі трансплантації пройшли вдало. Стан всіх пацієнтів наразі стабільний.

"Світла пам'ять донору і вдячність родині за рішення, яке дало медикам можливість врятувати за один день чотирьох людей", — написали у  відомстві.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Нагадаємо, що студенти Київської політехніки у лабораторії механіко-механічного інституту створюють вітчизняний колінний протез.

Також ми повідомляли, що у кожній області України за участі Світового банку запустили проєкт для модернізації закладів охорони здоров'я.

Свіжі дописи

  • Новини

Економіка України цьогоріч може зрости на 3%, – британська розвідка

Після двох років російського вторгнення економіка України залишається стійкою, а цьогоріч може відбутися економічне зростання… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Мурал-вишиванку створять в німецькому місті Карлсруе

У ході флешмобу в німецькому місті Карлсруе, який є містом-побратимом Вінниці, на стіні бібліотеки Українського… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Клименко: на півночі Вовчанська росіяни беруть в полон та розстрілюють місцевих мешканців

У Харківській області в північній частині Вовчанська російські окупанти беруть в полон та розстрілюють місцевих… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Напрямок складний, посилюємо підрозділи: Зеленський у Харкові провів Ставку

Президент Володимир Зеленський у Харкові провів виїзну Ставку. Враховуючи складну ситуацію на цьому напрямку, зокрема,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Карандєєв повідомив, що деякі споруди Нижньої лаври стануть музеями

Виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що в  Києво-Печерській лаврі частину… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

СБУ в Харкові затримали юнака, який допомагав загарбникам готувати новий наступ

Співробітники Служби безпеки України затримала 18-річного юнака, який допомагав росіянам готувати наступ на Харківську область.… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.