fbpx
Сьогодні
14:58 11 Чер 2023

Українські мілітарітех компанії розробили чат-бот щодо евакуації, який передає інформацію рятувальникам: як працює це рішення

English version here

Українські команди TEMB Military й Griselda розробили чат-бот "Евакуація з води", який допомагає рятувати людей від водопілля через підрив Каховської греблі на Херсонщині.

Про це повідомляють команди TEMB Military й Griselda, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як писала Рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Підрив дамби спричинив екологічну катастрофу, площа затоплених територій становила 139 квадратних кілометрів. Під водою опинилися сотні будинків. Висока вода відрізада людям можливість евакуюватися самостійно. 

Станом на 11 червня зниклими безвісти вважають 35 людей унаслідок підриву російськими загарбниками Каховської гідроелектростанції, серед них є діти.

Евакуація з підтопленої Херсонщини на цей час продовжується.

Яке рішення?

Чат-бот "Евакуація з води" дозволяє скоординувати роботу рятувальників, які займаються евакуації людей з затоплених районів Херсонської області.

Це бот для тих, хто потребує евакуації або чиї родичі потребують евакуації, зокрема якщо вони не виходять на зв'язок. Також варто повідомляти, якщо родичів чи вас уже евакуювали, кажуть розробники.

Як це працює?

"Система надає можливість не пропустити запити від потерпілих, а також забезпечує розуміння, хто взяв на себе конкретний запит та чи виконали його.

Більше того, це безпечний шлях передачі своїх координат на противагу публікації в Telegram чатах, де можуть сидіти колаборанти та російські військові", – зазначають розробники.

Для того, щоб отримати допомогу, потрібно перейти в чат-бот у Telegram і залишити запит на допомогу.

бот евакуація Херсонщина

Фото: TEMB Military й Griselda

Бот сортує запити із використанням нейронних мереж і передає їх відповідним підрозділам ДСНС, Херсонської ОВА та волонтерам. Розробники кажуть, що він обробляє повідомлення про потерпілих людей і тварин за "лічені секунди", тому рятувальники можуть відразу виїхати на порятунок.

Як зазначають, інформацію не розміщують на відкритих ресурсах, як Google Maps, щоб люди не стали мішенню для російського вогню.

Скористатися ботом можна за посиланням. Обіцяють надати зворотний зв'язок якомога швидше.

бот евакуація Херсонщина

Фото: Скріншот

За першу добу роботи чат-бота вже було отримано 500 звернень, більшість з них має декількох людей та тварин на один запит.

Також для самих волонтерів, розробники створили окремий чат у Signal. Там вони можуть обрати регіон, у якому надають допомогу, та комунікувати з іншими рятувальниками.

"Коли волонтери беруться за виконання запиту, вони використовують емоджі, що відповідають різним статусам: "В роботі", "Виконано успішно" та "Виконано неуспішно". Ця інформація автоматично синхронізується із загальною системою, щоб уникнути дублювання роботи", – пояснюють організатори.

Додається, що організатори проєкту радять волонтерам звертатися безпосередньо до них для отримання додаткової інформації та координації подальших дій через Telegram-акаунт @temb_support.

Нагадаємо, що у Німеччині зоозахисники провели акцію проти екоциду в Україні під назвою "росія нас потопила".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: