fbpx
Сьогодні
Фото 18:00 11 Чер 2023

Рішення для відбудови: SQUAD і savED реконструювали клас інформатики в пошкодженій школі

Через збройні атаки з боку рф руйнувань зазнали майже чверть шкіл України, при чому понад 400 з них повністю  зруйновані. Допомагає відновлювати навчальні заклади український бізнес. Так, ІТ-компанія SQUAD допомогла одній зі шкіл в Чернігівській області. Один зі зруйнованих освітніх закладів не лише відновив офлайн-навчання, але й отримав сучасне обладнання та перетворився на діджитал-простір.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Чернігівська область значно постраждала і продовжує потерпати від російської агресії. У регіоні 104 школи зазнали пошкоджень та 12 повністю зруйновані.

В самому Чернігові 25 з 34 діючих до повномасштабного вторгнення шкіл зазнали ушкоджень, ще 2 зруйновані вщент. Один із закладів, що постраждав – школа №20, в яку на початку березня було кілька прицільних влучань. В результаті було вибито вікна, понівечено фасад, зруйновано низку шкільних приміщень та пошкоджено систему опалення.

Яке рішення?

Чернігівська міська рада, міжнародний благодійний фонд savED й партнери, відбудували школу, а SQUAD – зробили її більш інноваційною. Так, пошкоджений клас інформатики став IT-простором із найсучаснішими технологічними пристроями, що дозволить зробити навчання більш практичним.

Як це працює?

"Найчастіше саме школа є місцем, де дитина вперше розуміє, чим хоче займатись умайбутньому. Наше завдання було створити IT-простір, де учні зможутьдізнаватися про технології більше та знайомитися з ними на практиці. Ми в SQUADзавжди підтримували освіту та рух вперед. Тому поставили собі за мету створитине просто клас інформатики з комп'ютерами, а місце, яке б надихало дітей дорозвитку. Бути дотичними до створення такого простору для нас дуже цінно. Аджеті діти, які сьогодні ходять до школи, стануть фундаментом того, якою Українастане через кілька десятиліть", – зазначив під час виступу Юрій Катков, CountryGeneral Manager ІТ-компанії SQUAD.

На початок 2022/23 навчального року в Україні навчається понад 4 млн учнів та налічується близько 13 тисяч закладів загальної середньої освіти. В результаті російського вторгнення понад 2,6 тисячі шкіл пошкоджено і ще 420 повніст зруйновано. Завдяки онлайн-технологіям освітній процес може продовжуватися, але все ж для більш практичних предметів, як-то фізика й хімія, фізична присутність школярів та, відповідно, доступ до спеціального обладнання важливі. До таких предметів належить і інформатика, для якісного вивчення якої лише комп'ютера вже
недостатньо.

"Сьогоднішні школярі – це покоління, яке буде відбудовувати Україну після війни та будувати тут нову державу. Саме тому вже зараз, не чекаючи перемоги, важливо інвестувати в освіту й у питанні відбудови, і у питанні оснащення шкіл. Ми маємоне просто відновити пошкоджені й розграбовані школи до стану "як було", а застосувати підхід "build back better" – збудувати на місці руїн по-справжньому якісні школи, куди дітям буде хотітись приходити. Надзвичайно цінно, коли бізнес, зокрема IT-компанії, розділяють цей підхід, фінансово підтримують школи та підсилюють їхнє технічне оснащення. Це водночас допомагає учням розкрити свій потенціал та продовжити професійно розвиватися в технологічній сфері, і зможе
більше задовольнити свій попит на кваліфікованих спеціалістів, яких зараз досі не вистачає", — сказала Анна Новосад, співзасновниця і стратегічна директорка благодійного фонду savED, міністерка освіти й науки України 2019-2020.

Щороку ІТ-галузь потребує близько 60 тис. фахівців, при, тому що ВНЗ випускають 16-17 тис. бакалаврів у рік. У 2022 р. кількість випускників через повномасштабне вторгнення, адже частина студентів вимушено призупинила навчання. Водночас досі 20-30% ІТ- фахівців приходять у галузь без вищої ІТ-освіти, а кожний другий айтівець має додаткову ІТ-освіту, крім університетської.

Довідка

SQUAD – одна з найбільших дослідницьких команд в Україні, що займається розробкою продуктів найсучасніших систем безпеки розумного дому та Інтернету речей. Вже 2 роки поспіль компанія посідає друге місце у рейтингу IT-роботодавців DOU в категорії 800-1500 спеціалістів.

savED міжнародний благодійний фонд, який відновлює доступ до освіти в українських громадах, що постраждали від війни. Ми повертаємо дітям право на освіту, можливість вчитися та пізнавати нове, щоб вони зростали щасливими та свідомими, змінюючи Україну та світ на краще. SavED був заснований Ганною Новосад, колишньою міністеркою освіти і науки (2019-2020) та громадською організацією GoGlobal. Одна із нагальних задач фонду — це відкривати Цифрові освітні центри (DLC) в українськи громадах, що постраждали від повномасштабного вторгнення.

Зауважимо, що за підсумками минулого року сектор цифрових технологій та стартапів став єдиною галуззю із усіх, орієнтованих на експорт, яка продовжила стрімке зростання попри падіння економіки на тлі війни, розв'язаної російською федерацією. Так на 5% збільшився дохід від експорту в українських ІТ-компаній.

Також Рубрика писала про п'ять причин, чому IT-бізнесу потрібні зарплатні дослідження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: