fbpx
Сьогодні
13:11 10 Чер 2023

У Вашингтоні відбулася традиційна церемонія пам'яті жертв комунізму, в якій взяли участь і українці

Фото: Голос Америки

У столиці Сполучених Штатів Вашингтоні вшанували пам'ять усіх, хто загинув та постраждав від комуністичних режимів на церемонії покладання квітів біля меморіалу жертвам комунізму.

Про це пише Голос Америки.

Метою заходу є нагадування світовій спільноті про те, скільки людей втратили своє життя через криваві режими, які існували у світі протягом десятків років. Зокрема, і в Радянському Союзі, принципи якого частково продовжує втілювати в життя сучасна російська влада.

Як повідомляють, вашингтонський Фонд меморіалу жертв комунізму, дипломати та представники країн, що постраждали від комунізму, а також правозахисники та активісти, зібралися на щорічній церемонії покладання вінків.

Вони зібралися, щоб вшанувати пам'ять понад 100 мільйонів жертв комуністичних режимів по всьому світу. А також нагадати, що навіть сьогодні, півтора мільярда людей перебувають під гнітом комуністичного ладу.

"Ми намагаємось на цьому заході об'єднати всі країни, які постраждали від комуністичних режимів за останні 100 років, а деякі продовжують страждати й досі. Ми також намагаємося підтримати дисидентів та активістів, які робили та здійснюють героїчні вчинки у боротьбі з комунізмом.

Сьогодні беруть участь близько 85 різних груп: посольства, правозахисні організації", – розповідає виконавчий директор Фонду меморіалу жертв комунізму Кен Поуп.

Своєю чергою, Ярослав Брисюк, заступник голови місії посольства України в США, також розповів, що українці щороку беруть участь у цьому заході.

"Те, що ми бачимо сьогодні – війну, розв'язану Росією – це продовження того, що робив СРСР, і що тепер продовжує робити Кремль. Вони намагаються стерти Україну з землі, починаючи з Голодомору 1932–1933 і до сьогодні. Ми бачимо продовження геноциду", заявив дипломат.

"Ми відчуваємо підтримку, ми її бачимо як на таких заходах, так і скрізь у США. Якщо проїхати Америкою, ви побачите українські прапори всюди, навіть у найвіддаленіших куточках країни. Це дуже щиро, тому що люди відчувають, що ми відчуваємо. Вони знають, що ми боремося не лише за нашу батьківщину, а й за цінності, які ми всі поділяємо: свободу та демократію", додав Брисюк.

Окрім того, Яніс Бекеріс, заступник глави місії посольства Латвії в США заявив на заході, що "Латвія, як і багато інших країн постраждала від комуністичної ідеології та від радянської окупації, яка тривала 50 років".

"Ми втратили тисячі наших громадян через масові депортації. Багато хто по всьому світу постраждав через комунізм. Це важливо, особливо тут, у США, нагадувати, що таке комунізм. Коли представники посольства України покладали вінок, то ми бачили дуже емоційну реакцію гостей.

Сьогоднішній захід – це ще й знак солідарності проти необґрунтованої російської агресії і на згадку про жертви російського режиму: люди гинуть щодня, жінки та діти в Україні. Ці злочини Росія продовжує чинити і сьогодні", – наголосив Бекеріс.

Карина Ліпсман, представник Фонду меморіалу жертв комунізму вважає, що "сьогодні цей захід є особливо актуальним, тому що так багато невисловлених страждань від комунізму по всьому світу: у Китаї, на Кубі, у Лаосі, В'єтнамі, які торкаються і нас, тут у США, політично та економічно. Дуже приємно бачити тут велику кількість людей, які об'єднуються, щоб привернути увагу американської держави, щоб вона допомогла людям в інших страх. Тому що США є лідером вільного світу".

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: