fbpx
Сьогодні
09:53 09 Чер 2023

В Україні видали першу ліцензію зі зберігання енергії: навіщо це рішення

В Україні вперше видали ліцензію зі зберігання енергії.

Про це повідомили у пресслужбі Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У чому проблема?

Тенденція використання відновлюваних джерел енергії (далі – ВДЕ) вимагає встановлення нових, гнучких та ефективних правил ринку. Години пікового виробництва зеленої енергії часто не збігаються з періодом її найбільшого споживання користувачами. У зв'язку з цим, все більшого поширення набувають спеціальні системи зберігання енергії (energystorage).

Яке рішення?

"Це перше рішення комісії про видачу ліцензії на діяльність зі зберігання енергії. Це знакова подія, адже зберігання енергії дуже важливе та корисне для енергетичної системи. Функціонування установок зі зберігання електричної енергії або систем накопичення енергії суттєво сприяє збалансуванню роботи енергосистеми та підвищенню стабільності електропостачання для споживачів", — заявив голова Комісії Костянтин Ущаповський.

Як це працює?

За інформацією, ліцензію отримало ТОВ «Будпауер», що належить до групи компаній Kness із офісом у Вінниці.

«Будпауер» є власником промислової установки зберігання енергії потужністю 1 МВт.

Ця установка була розроблена, спроєктована та виготовлена в Україні власними силами групи Kness.

У ролі оператора установки зберігання енергії компанія планує надавати допоміжні послуги та послуги з балансування оператору системи передачі.

Відомо, що головне завдання систем накопичення енергії – оптимізація роботи ринку електроенергії шляхом вирівнювання графіка її споживання та виробництва.

Зберігання енергії – це діяльність, пов'язана з відбором електроенергії з метою перенесення її кінцевого використання на більш пізній час.

Також до зберігання належить перетворення електроенергії на інший вид енергії, в якому вона може зберігатися, з подальшим перетворенням з метою відпускання її в систему передачі, систему розподілу, мережу електростанції або мережі споживачів.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: