fbpx
Сьогодні
16:01 08 Чер 2023

Лівобережна Херсонщина: Україна та ООН домовились про евакуацію людей, за умови, що росія надасть доступ

English version here

Нова Каховка після підриву ГЕС. Фото з мережі

8 червня провели перемовини міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Координаторка системи ООН в Україні, Гуманітарна координаторка Деніз Браун. За підсумками зустрічі організація негайно сформує групи для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей на окупованих територіях Лівобережжя Херсонщини за умови, що росія надасть доступ і гарантії безпеки.

Про це пише Рубрика, посилаючись на МЗС України.

Як повідомляють у відомстві, вони говорили про посилення допомоги з боку ООН, щоб подолати гуманітарні наслідки терористичного акту росії на Каховській ГЕС.

На зустрічі Кулеба відзначив направлення ООН гуманітарної допомоги на постраждалі території після підриву росіянами Каховської ГЕС. 

В українському МЗС заявили, що:

  • масштаб руйнувань та страждань, завданих громадянам і тваринам, потребує якісно іншого реагування;
  • на зустрічі узгодили, що ООН невідкладно збільшить обсяги допомоги та направить додаткові сили до Херсонської та інших постраждалих областей.

Кулеба запевнив ООН в тому, що Україна надає всі безпекові гарантії ООН для виконання гуманітарних операцій в усій зоні ураження.

Як заявили в міністерстві, окрім того, домовилися, що ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної Уряду України території.

Також там відзначили, що Україна надає всі безпекові гарантії ООН для виконання гуманітарних операцій в усій зоні ураження.

ООН та українське МЗС домовились про те, що:

  • підрозділи ООН вирушать до уражених зон на тимчасово окупованих територіях з наших територій, як тільки росія надасть доступ та гарантії безпеки;
  • ООН очікує на надання зазначених гарантій від російської сторони та доступу до окупованих територій, постраждалих внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС.

Раніше у четвер Кулеба висловив очікування, що після проведеної роботи з представниками ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста члени цих організацій будуть розгорнуті у зоні лиха після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що шокований реакцією ООН і Червоного Хреста на підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

Зеленський підкреслив, що попри те, що трагедія сталася у ніч на 6 червня, ані ООН, ані Червоного Хреста "там немає". Проте вони "мають першими рятувати життя", оскільки саме для цього й були створені ці структури.

Довідка

Нагадаємо, що через затоплення загинуло вже три людини у тимчасово окупованих Олешках.

Окрім того, на Миколаївщині через затоплення після підриву Каховської гідроелектростанції загинула людина.

Також кореспондент Рубрики повідомляв, що на затопленій лівобережній Херсонщині росіяни стріляють по людях, які намагаються евакуюватися.

Тим часом у Миколаєві та області рівень води перевищив історичний максимум. Зокрема, через катастрофу Кінбурнську косу відрізало від материка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: