fbpx
Сьогодні
12:09 07 Чер 2023

Рішення для перемоги: Україна побудує до постраждалих від підриву Каховської ГЕС міст та сіл три водогони

English version here

Через підрив Каховської ГЕС виникли проблеми з водою на півдні України. Агентство відновлення планує збудувати 3 ланки водогону довжиною 87 км, який буде здатний пропускати близько 300 тис. кубометрів води на добу з можливістю збільшення обсягу водопостачання до міст та сіл.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як писала рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

У Херсонській області через руйнування російськими окупантами Каховської ГЕС було затоплено близько 10 тис. га сільськогосподарських земель лише на правому березі, на окупованих територіях обсяг в декілька разів більше.

Зазначають, що через падіння рівня води у Каховському водосховищі без водопостачання залишиться значна частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Яке рішення?

Новозбудована інфраструктура забезпечуватиме якісною питною водою жителів Нікополя, Марганця, Кривого Рогу, Томаківки, Мар'янського і Покрова.

Як це працює?

Як зазначив голова Агентства відновлення Мустафа Найєм, у планах якнайшвидше розпочати будівництво трубопроводу, насосних станцій, розчистити та поглибити водоканал.

"Наш перший крок – узгодити маршрут його проходження з урахуванням розвитку населених пунктів та наявних комунікацій.

Далі розпочнемо виготовляти проєктну документацію. Після геологічних та геодезичних робіт матимемо більш чітку картину і зможемо точно визначити, скільки часу потрібно, щоб завершити такий масштабний проєкт", — розповів голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Нова інфраструктура допоможе швидко відновити централізоване водопостачання до міст та сіл, де через підрив росіянами Каховської ГЕС виникли проблеми з водою.

Нагадаємо, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури виділить 1,5 мільярда гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для будівництва магістральних водопроводів на півдні України.

Як писала Рубрика, станом на 6 червня 2023 року встановити реальний стан значної частини меліоративних систем на півдні країни неможливо через те, що вони знаходяться на тимчасово окупованих територіях і доступу до них немає.

У британській розвідці також додали, що оскільки відбувається подальше руйнування дамби Каховської гідроелектростанції, то очікуються додаткові затоплення у наступні дні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: