Рішення для відбудови: Україна, перша не з ЄС, отримає на розвиток транспортної інфраструктури 33 мільярди євро від Євросоюзу

Україна та Європейський Союз підписали Угоду про участь країни у програмі "Механізм "Сполучення Європи", за якою ЄС виділяє 33 мільярди євро для розбудови української транспортної інфраструктури.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

У чому проблема?

Війна принесла Україні масштабні руйнування. Там де проходять бойові дії зруйновані сотні доріг та мостів. До того ж і регіонах, які далекі від лінії фронту, російська армія завдавала ракетних та безпілотних атак, руйнуючи будинки та громадські заклади. Від обстрілів також страждала і транспортна структура.

Яке рішення?

Угоду урочисто підписали віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян.

"Україна підписала сьогодні цю Угоду і стала першою країною, яка не входить до ЄС, але отримає пакет допомоги за програмою "Механізм "Сполучення Європи". Завдяки цьому Україна стає частиною інфраструктури Європи і бюджет, який ми погодили, досить великий – це 33 мільярди євро", – зазначила Велян.

Як це працює?

Фінансування проєктів передбачає:

  • половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел чи міжнародних фінансових організацій,
  • 50% фінансування забезпечується у рамках програми.

Зі слів Кубракова, підписана Угода відкриває можливість залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов'язаних транс'європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

"Ця Угода, яку ми сьогодні підписали, вже дозволяє разом з Європейським Союзом розвивати нашу прикордонну інфраструктуру, пункти пропуску, транспортну мережу.

Перш за все, акцент на розвитку експортної логістики на наших західних кордонах. Уже обговорюємо з європейськими партнерами реалізацію шести перших проєктних пропозицій. Подали заяви, уже в червні очікуємо результатів відбору. Це важливий крок на шляху України до євроінтеграції", – додав віцепрем'єр – міністр з відновлення.

ЄС виділяє 33 мільярди євро для розбудови української транспортної інфраструктури. Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Також у рамках зустрічі з представниками ЄС Кубраков розповів європейським партнерам про терористичний акт Росії з підриву дамби Каховської ГЕС. Відразу після підписання віце-прем'єр вирушив на Херсонщину.

Своєю чергою у Європейській комісії повідомили, що підписання документів відкриє нові можливості у відновленні України та зруйнованої критичної інфраструктури. Асоціація з інфраструктурним фондом ЄС допоможе Україні інтегруватися у Єдиний ринок ЄС, сприятиме економічному зростанню, створенню нових робочих місць та підвищенню конкурентоспроможності.

ЄС виділяє 33 мільярди євро для розбудови української транспортної інфраструктури. Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Зокрема, у сфері транспорту українські державні органи та компанії можуть подавати заявки на реалізацію проєктів протягом проєктного періоду 2021-2027 рр.

Наступний конкурс на їх фінансування буде оголошений у вересні 2023 року та охоплюватиме, зокрема, проєкти в межах розвитку Транс'європейського транспортного коридору (TEN-T), що сприятимуть розвитку сполучення між країнами ЄС та з країнами-партнерами.

Аналогічні проєкти будуть розглядатися у сфері енергетики, в межах Транс'європейської енергетичної мережі (TEN-E). У листопаді Єврокомісія оприлюднить перелік так званих проєктів спільного інтересу, до яких зможе долучитися й Україна.

Ще один напрямок фінансування охоплюватиме транскордонні проєкти з розвитку "зеленої" енергетики.

У цифровій сфері будуть розглядатися проєкти із зміцнення цифрового зв'язку в межах ЄС та з третіми країнами. Це передбачає розвиток безпечної, стійкої та високоефективної цифрової інфраструктури, включаючи мережу телекомунікацій та мобільних мереж п'ятого покоління (5G).

Довідка

Програма "Механізм "Сполучення Європи" на 2021-2027 роки передбачає фінансування та гранти на здійснення проєктів у сфері транспорту на суму 25,8 мільярда євро, у сфері енергетики – 5,8 мільярда євро, у сфері цифрового розвитку – 2 мільярди євро.

Нагадаємо, що представництво Європейського Союзу в Україні вже співпрацює з українськими і міжнародними партнерами, щоб спланувати допомогу після руйнування російськими військами Каховської ГЕС.

Нагадаємо, що Майстерня міста — це щорічна подія у Львові, яка об'єднує громадськість, владу та бізнес для якісного перетворення міста, використовуючи кращі практики залучення мешканців.

Свіжі дописи

  • Новини

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України, який оголосять найближчими днями

Помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що його країна готує новий… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: у середньому щодня дві дитини стають жертвами війни в Україні, майже 2 тисячі – загинули або поранені

Щонайменше 1993 дитини в Україні були вбиті або поранені з початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.