Підрив Каховської ГЕС: є ризики підтоплення ще й ТЕЦ та існує небезпека від вибухонебезпечних предметів

Через підрив Каховської гідроелектростанції є ризики підтоплення енергетичних об'єктів на Херсонщині, зокрема може бути затоплена Херсонська ТЕЦ. Також через велику воду виникла підвищена небезпека від вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики, Міноборони.

У Міноборони повідомили, що російські мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

"Ситуація, що склалась в результаті техногенної катастрофи вчиненої росією унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, вивчається Державною спеціальною службою транспорту МО України.

Попереджаємо місцеве населення у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

Своїми діями росія вчинила воєнний злочин, адже дамби – це об'єкти, захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією", наголосили в Міноборони.

Своєю чергою енергетики повідомили, що можливе підтоплення водою енергетичних об'єктів.

"Є ризики підтоплення енергооб'єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Через підтоплення у місті вже знеструмлено майже 12 тисяч споживачів (р-н "Острів"), можливі проблеми з водопостачанням. Готуються превентивні антикризові заходи", підкреслили в повідомленні.

Водночас попри поступове зниження рівня води в Каховському водосховищі, у міністерстві наголошують, що для окупованої Запорізької АЕС прямої загрози немає.

"Реактори охолоджуються зі ставка, який не звʼязаний з Каховським водосховищем і не залежить від нього. Вода зі ставка використовується для охолодження реакторів, але зараз вони не працюють.

Якби всі реактори працювали, то приблизно щомісяця ставок потрібно було б наповнювати, тому що вода випаровується. Але зараз рівень води у ставку майже не змінюється, його не поповнювали з вересня минулого року", повідомили атомники.

"Експерти НАЕК "Енергоатом" постійно моніторять ситуацію", резюмували в повідомленні.

Як писала Рубрика, уночі, 6 червня, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

За останніми даними "Укргідроенерго", наразі швидкість падіння рівня воді в Каховському водосховищу 16 см/год:

"Станом на 11:00 зруйновано 16 затворів, будівлю ГЕС та вставку земляної греблі між будівлею ГЕС та шлюзом й адмінкорпус. Станція не підлягає відновленню", – повідомив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Наразі гідроенергетики склали графік щодо роботи каскаду з метою зменшення втрат водних ресурсів.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні оголосили масштабну тривогу: зліт винищувача МіГ-31К

Повітряну тривогу оголосили в усіх областях України. Попереджають про зліт винищувача МіГ-31К. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Україна наполягає на дозволі бити зброєю від США по території рф, – Маркарова

Посол в Сполучених Штатах Оксана Маркарова заявила, що Україна зараз дуже потребує якомога більшої кількості… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

ISW: загибель президента Раїсі матиме важкі наслідки для зміни верховного лідера Ірану

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме важкі наслідки для передачі влади верховного лідера. Але не… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Сили ППО вночі знищили усі 29 “Шахедів”

Уночі, 20 травня, російська армія вдалась до чергової нічної атаки проти України. Протиповітряній обороні (ППО)… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Воїни ЗСУ минулої доби знищили ще 1400 окупантів, 14 танків та корабель

Минулої доби, 19 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1400 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Генштаб: війська ЗСУ мали успіх на окремих ділянках Лиманського напрямку

Сили оборони змогли протидіяти спробам противника просунутися в глибину території країни. Ситуація на фронті в… Читати більше

Monday May 20th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.