Прем’єр Бельгії підтвердив розслідування можливого використання її зброї в росії: в ГУР відреагували

Уряд Бельгії звернувся до України за роз'ясненнями щодо повідомлень про те, що гвинтівки бельгійського виробництва використовувалися проукраїнськими силами для боротьби з російськими військами на західному кордоні рф. В українській розвідці відповіли, що питання щодо використання зброї іноземного виробництва на території рф необхідно ставити російським добровольцям.

Про це пише Рубрика з посиланням на заяву бельгійського прем'єр-міністра Александра Де Кроо, яку цитує Reuters, та на коментар Суспільному,  речника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова.

У суботу The Washington Post із посиланням на розвідувальні дані повідомила, що бійці "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії", які воюють на боці України і наприкінці травня вторглися в Бєлгородську область, користувалися щонайменше чотирма тактичними транспортними засобами, переданими раніше Україні західними державами.

"Наше міністерство оборони та його розвідувальні органи розпочали розслідування і просять надати інформацію, щоб визначити, що саме сталося", – заявив де Кроо в ефірі бельгійської радіостанції Radio 1.

"Європейська зброя постачається в Україну за умови, що вона буде використовуватися на українській території з метою захисту цієї території. І ми маємо суворий контроль, щоб переконатися, що це так", – сказав він.

Де Кроо відмовився коментувати можливі наслідки, якщо ці повідомлення підтвердяться.

"Ми не повинні забігати наперед. Але ми аналізуємо ситуацію і поставимося до цього дуже серйозно", – сказав прем'єр-міністр.

В українській розвідці заявили, що питання щодо використання зброї іноземного виробництва на території рф необхідно ставити "Російському добровольчому корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії".

"Наскільки відомо, то вони вже давали коментарі з цього приводу. Зокрема, стосовно затрофеєної/перетрофеєної зброї техніки чи озброєння. Що стосується інших питань, то я думаю що Міністерство оборони прокоментує належним чином", — сказав Юсов.

Він додав, що представники "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії" діють на території рф автономно.

Довідка

У неділю з посиланням на джерела повідомлялося, що міністерки оборони й закордонних справ Бельгії Людівін Дедондер та Хаджа Лябіб якнайшвидше зв'яжуться з українською владою, щоб отримати роз'яснення ситуації.

Свіжі дописи

  • Новини

Росія завжди готова: путін вчергове заговорив про перемовини з Україною, і знову з вимогами

Росія готова вести перемовини з Україною щодо війни, але виключно на умовах, які будуть вигідні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Київ першим в Україні запустив сервіс “Портал Захисників та Захисниць”: у чому рішення

У столиці запустили сервіс "Портал Захисників та Захисниць", який став першим в Україні Про це… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Через ситуацію на фронті всі міжнародні заходи за участі Зеленського перенесуть на нові дати

Через загострення на фронті на тлі наступу російських загарбників у Харківській області президент Володимир Зеленський… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

NYT: у Білому домі розмірковують про замороження війни в Україні за “корейським сценарієм”

Україна та російська федерація, аби припинити вогонь, вже через кілька місяців можуть піти на мирні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Історичний момент: люксова яхта Медведчука Royal Romance набула статусу українського судна, – АРМА

Люксова 92-метрова яхта Royal Romance колишнього народного депутата Віктора Медведчука отримала статус українського судна, що означає… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Окупанти завдали удару по Миколаєву: зафіксували два влучання

Вдень 15 травня російські війська завдали кілька ударів по Миколаєву, зафіксували два влучання. Про це… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.