fbpx
Сьогодні
Відео, фото 14:58 01 Чер 2023

Що наразі відбувається в Бєлгородській області: деталі

Бійці РДК. Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

"Російський добровольчий корпус" (РДК) та легіон "Свобода Росії" оголосили про початок другої фази "звільнення" Бєлгородської області.

Як інформує Рубрика, про це бійці легіону "Свобода Росії" та РДК повідомили у своїх Telegram каналах.

"Обіцяна командиром РДК друга фаза звільнення Бєлгородщини почалась", — йдеться у повідомленні "Російського добровольчого корпусу".

Бійці Легіону говорять, що "внаслідок боягузливості військових рф їм дісталося багато трофеїв, завдяки цьому вони зможуть озброїти соратників".

"Ми йдемо звільняти всю Росію — від Бєлгорода до Владивостока, щоб у Москві був піднятий біло-синьо-білий прапор свободи", — кажуть бійці легіону "Свобода Росії"

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що Шебекіно в ніч проти 1 червня знаходилося "під безперервним вогнем", та сказав про евакуацію. Він додав, що наразі відомо про п'ятьох поранених серед місцевого населення.

Як повідомляє ТАСС, Бєлгородський оперативний штаб спростував "прорив ЗСУ" в районі Шебекіно.

Telegram-канал Baza опублікував відео з палаючим будинком у Шебекіно, який загорівся внаслідок влучання снаряда.

Водночас у Міноборони рф заявили, що" відбили три атаки" озброєних формувань, які зайшли на територію рф зі сторони України.

"Російська армія відбила три атаки українських терористичних угруповань. На прикордонній території зі сторони України знищено понад 30 терористів, чотири броньованих автівки, РСЗВ "Град" і один пікап", — йдеться в повідомленні.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у коментарі Суспільному сказав, що цілі операції РДК і легіону "Свобода Росії" потрібно уточнювати безпосередньо у представників цих структур.

"Тривають заходи за участю цих структур та їхніх прихильників. Щодо цілей, необхідно уточнювати у представників РДК та Легіону, які діють на території РФ автономно", — сказав Андрій Юсов.

Довідка

  • Російський добровольчий корпус (рос. Русский добровольческий корпус) — військовий підрозділ Збройних сил України, сформований у серпні 2022 року для захисту України від російського вторгнення. Входить до Інтернаціонального легіону ТрО України. Як повідомив командир РДК Денис Нікітін, вони перебувають у складі 98 батальйону ТрО Азов Дніпро.

Відбір до РДК відбувається з етнічних російських емігрантів, які живуть на території України, а також в інших європейських країнах.

  • Легіон "Свобода Росії" утворили російські військовослужбовці з-поміж полонених. Вони заявляють, що легіон був створений для боротьби з путінським режимом. До легіону можуть потрапити полонені і колишні російські військовослужбовці.

Нагадаємо, у понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом в українських та російських медіа з'явилась інформація про прихід на цю територію російських добровольців. У Головному управлінні розвідки України розповіли, що в цій області проводиться операція для "створення смуги безпеки" винятково за участі громадян Росії.

У пресслужбі легіону "Свобода Росії" Суспільному розповіли, що вони разом із добровольчим корпусом "створюють демілітаризовану зону на кордоні з рф, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну".

Згодом в Бєлгородській області запровадили "режим контртерористичної операції", а також почали проводити термінову евакуацію ядерних боєприпасів зі сховища.

В Офісі президента України сказали, що Україна не має безпосереднього стосунку до подій в Бєлгороді, але з "цікавістю спостерігає".

Удень 23 травня Міноборони Росії заявило про "розгром" військових "Російського добровольчого корпусу" та Легіону "Свобода Росії", яких в російському відомстві та медіапросторі називають "українським націоналістичним формуванням". В легіоні за кілька годин до повідомлення МО РФ заявили, що разом з РДК продовжують визволяти Росію.

Згодом губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що влада припинила дію "режиму контртерористичної операції" у регіоні. Водночас у пресслужбі Легіону "Свобода Росії" Суспільному повідомили, що їхня операція на території РФ триває, а добровольцям нібито навіть вдалось знищити мотострілецьку роту.

Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному вдень 23 травня підтвердив, що операція Легіону та РДК на території Росії триває.

24 травня у ГУР повідомили, що українська військова розвідка перевіряє інформацію про імовірне перекидання частини російського війська з України в Бєлгородську область.

25 травня "Російський добровольчий корпус" зробив заяву, що бійці РДК знову зайшли на територію Росії. Відповідне відео російські добровольці оприлюднили на своєму телеграм-каналі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: