fbpx
Сьогодні
22:57 01 Чер 2023

16 потягів "Інтерсіті+" планують обладнати терміналами Starlink до кінця року: навіщо це рішення

Фото: GETTY IMAGES

До кінця поточного року 16 потягів "Інтерсіті+" планують обладнати терміналами Starlink

Про це пише Рубрика, посилаючись на Мінцифри й "Укрзалізниці", які цитує видання Ain.ua.

У чому проблема?

Доступність до мережі — постійна проблема української транспортної інфраструктури. Не секрет, що часто маршрутами слідування мережі практично немає, або ж відсутній LTE. 

Згідно з опитуванням, яке запустила "Укрзалізниця" в середині квітня, про необхідність Wi-Fi у потягах говорять майже всі пасажири (99%), а підключенням до мережі активно користується 60%. Більшість опитаних використовує інтернет для соціальних мереж.

Яке рішення?

Потяги "Інтерсіті" обладнають системами Starlink до кінця 2023 року, повідомив у січні колишній голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

Перед цим Wi-Fi від Starlink 100 днів тестували в потязі за маршрутом Київ – Харків. Середня швидкість інтернету на порт становила 65,7 мбіт/с (як домашній інтернет), а безперебійний доступ до мережі вдалося забезпечити на 96,7% маршруту.

Як це працює?

Зараз близько 40 терміналів Starlink тестують у потягах класу "Інтерсіті+". Ці потяги не мають сталого маршруту й курсують всією Україною, щоби тестування було максимально повним. Також тестування проводять на дипломатичних рейсах.

Проміжні результати тестування

  • Найкращого результату можна досягти за рахунок комбінованої моделі Starlink і мереж LTE (із долею розподілу трафіку 60% на Starlink і 40% на LTE). Таке поєднання забезпечує наявність мережі на 97% протягом всього шляху.
  • На один потяг планують встановлювати чотири термінали Starlink, 10 SIM-карт і по дві точки доступу в кожному вагоні "Інтерсіті+".
  • Швидкість інтернету становить 500 мб/сек.

Окрім того, на українських вокзалах зараз використовують до 50 Starlink. Раніше їх використовували як резервні канали зв'язку, а в Херсоні, наприклад, – як основні.

Якщо ідея з Starlink спрацює, а згідно з інсайдами AIN.UA, все працює більш ніж краще, у потягах буде повноцінний інтернет. Це важливо, оскільки у пасажирів буде доступ не лише до сервісів, що забезпечують дозвілля, але й до робочих інструментів.

Нагадаємо, що компанія SpaceX мільярдера Ілона Маска та Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки уклали контракт на придбання для України терміналів супутникового зв'язку Starlink та послуг для їхнього використання ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: