fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 12:20 24 Тра 2023

Війна триває. Бізнес, що наближає українську перемогу

English version here

Падіння національної економіки за підсумками 2022 року склало безпрецедентні 30,4 відсотка, а споживча інфляція становила 26,6 відсотка, що означає здорожчання товарів і послуг в Україні в середньому на чверть. Значущим фактором проблем в українській економіці також є атаки на енергетичні об'єкти, що призвели до масових тривалих відключень електроенергії, з якими довелося зіткнутись усім українцям останні п'ять місяців.

Жереб кинутий. Або як українські підприємці зараз тримають економічний фронт 

На початку повномасштабного вторгнення в Україну багато іноземних підприємців вирішили допомогти. Серед таких можна згадати очільника компанії Space X, мільярдера Ілона Маска, який 25 лютого 2022 року заявив, що Україна отримає перші Starlink, або ж британського засновника корпорації Virgin Group, до якої входить приблизно 400 різних компаній у тому числі зі сфери IT. 

У зв'язку із такою важливою та багатогранною допомогою західних партнерів  українські бізнесмени згуртувались й працюють разом як одна команда на благо країни. За словами багатьох експертів, однією з найбільш важливих  зараз є будівельна сфера, адже від неї напряму залежить майбутнє країни.

Будівельна сфера, як ключ до щасливого майбутнього України

Попри складну ситуацію в цій галузі, завдяки українським підприємцям станом на листопад 2022 року відновили роботу 185 майданчиків із 221 активного на початку року (83,7%). В області роботи відновили 77,5% будівельних майданчиків (204 із 263).

Серед них можна згадати колишнього мера Ірпеня, який після деокупації Київщини почав вкладати гроші у відбудову міста, власників гіпермаркетів «Епіцентр-К», які завдяки налагодженим логістичним мережам безперебійно постачали продукцію та гуманітарну допомогу, також здійснювали евакуацію сімей своїх співробітників із гарячих точок, або ж бізнесвумен та благодійницю Владиславу Молчанову, яка є засновницею Stolitsa Group — однієї з найбільших компаній-девелоперів Києва. 

Компанія Владислави відома й поза межами України, адже співпрацює з міжнародним організаціями. Протягом шести років Stolitsa Group будувала ТРЦ Retroville за кредитні кошти польського державного банку Bank Gospodarstwa Krajowego. Навесні 2022 року росіяни завдали ракетного удару по центру. На щастя Retroville доволі міцний і великий, а тому зміг здебільшого вціліти, але на жаль тоді там загинуло  щонайменше вісім людей, серед яких були співробітники центру. Після цього Молчанова та інші інвестори вирішили його відновити. За два з половиною місяці частину ТРЦ відбудували і відкрили для киян. Ця ракетна атака  зробила війну ледь не особистою для Владислави. 

Сама ж Молчанова випускниця Київського університету ім. Тараса Шевченка за спеціальністю "Біофізика", проте ще зі студентських років зацікавилася архітектурою та містобудуванням.

У 2004 вона разом зі своїм бізнес – партнером створила компанію Stolitsa Group. Владислава разом з сім'єю з початку повномасштабного вторгнення залишилася в Києві. З того часу в її житті почався новий етап, в якому благодійність стала пріоритетною. Її фонд надає активну підтримку простим киянам, Збройним силам України та багатьом іншим військовим структурам. 

До речі, західні експерти доволі оптимістичні щодо України та її бізнес-середовища і вважають, що завдяки такій підприємницькій діяльності протягом наступних 10 років українське будівництво матиме гарну перспективу та зможе поглибити співпрацю на міжнародному рівні.

Фонд розвитку для відновлення після війни. Бізнес, що інвестує в Україну гроші не чекаючи перемоги. 

З початку повномасштабного вторгнення РФ весь світ надихнувся силою та єдністю українського народу, а тому не дивно, що деякі інвестори зацікавились відбудовою України не чекаючи перемоги. У зв'язку із цим на початку травня стало відомо про запуск національного фінансового інституту розвитку – Фонду розвитку країни.

Міністерство економіки призначило консультаційну групу з компанії BlackRock, яка безоплатно консультуватиме уряд щодо запуску цього проєкту. Після того, як це призначення було узгоджене з президентом України. Зеленський наголосив, що запуск фонду посилить інвестиційний клімат й дозволить розпочати активне відновлення економіки та будівництво нових бізнесів. В уряді зазначили, що в рамках ініціативи для відбудови  буде залучено державний та приватний капітал. 

У свою чергу керівник  консультаційної групи Чарльз Хатамі зазначив, що ініціатива допоможе відновити економіку. Тож, діяльність українських підприємців таких як Молчанова вже надихнула бізнес з інших куточків цивілізованого світу цікавитися Україною та допомагати їй. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: