fbpx
Сьогодні
10:22 24 Тра 2023

ISW: після зіткнення з військами рф воїни РДК й ЛСР, ймовірно, відійшли до кордону з Україною

Фото: РДК

Ближче до кордону з Україною могли відійти бійці "Російського добровольчого корпусу" та Легіону "Свобода Росії" після зіткнення з регулярними російськими військами в Бєлгородській області рф.

Таку версію припустив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як нагадують американські аналітики, 22 травня "Російський добровольчий корпус" (РДК) та Легіон "Свобода Росії" (ЛСР), в яких росіяни воюють за Україну, заявили про "звільнення" декількох населених пунктів Бєлгородської області рф від диктаторської влади.

Як писла рубрика, уже 23 травня російська влада заявила про розгром бійців РДК і ЛСР, яких у росії називають "диверсантами" та "українськими бойовиками". А також оголосили завершення "контртерористичної" операції в Бєлгородській області. Володимир путін вирішив не проводити екстрене засідання Ради безпеки рф.

"Російські війська, ймовірно, відтіснили сили РДК і ЛСР щонайменше до прикордонного населеного пункту Козинка, а можливо, і за межі російської території станом на 23 травня. Козинка розташована приблизно за 76 км на південний схід від міста Суми", підкреслили у Інституті вивчення війни.

Окрім того, російські джерела поширили кадри обстрілу російськими військами позицій транспортних засобів РДК і ЛСР біля прикордонного пункту пропуску "Козинка" вночі. А також стверджували, що вранці російські війська відвоювали Козинку і пункт пропуску.

Геолокаційні кадри з російських державних ЗМІ показують пошкоджені і знищені транспортні засоби на пункті пропуску.

Деякі російські джерела стверджували, що сили РДК і ЛСР "окопалися" в церкві в Козинці. Проте, за попередніми даними, "російські військовослужбовці, ймовірно, вже ввечері витіснили звідти проукраїнські війська".

На відеозаписах із геолокацією, опублікованих у вівторок, видно наслідки обстрілу Гори Поділ (близько 6 км на північний захід від Козинки). Окрім того видно російську піхоту, яка патрулює між Грайвороном (близько 7 км на північний захід від Козинки) і Горою Поділ.

"Це свідчить про те, що особовий склад РДК і ЛСР більше не займає або ніколи не займав позицій у цьому населеному пункті. Однак неясно, чи захопили РДК і ЛНР якісь населені пункти 22 травня або 23 травня", зазначили в ISW.

Російські джерела стверджували, що 23 травня українські сили провели рейди через кордон між Харковом і Бєлгородом, але ISW не знайшла жодних підтверджень того, що ці рейди мали місце.

За твердженням Легіону "Свобода Росії", 23 травня особовий склад ЛСР і РДК продовжував діяти в Бєлгородській області.

"Велике прохання передати генералу Лапіну, який "керує зачисткою", що ми тут неподалік і коли витягнемо БТР, то обов'язково проконтролюємо процес", зазначив у Telegram "Російський добровольчий корпус".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: