fbpx
Сьогодні
10:49 23 Тра 2023

В Україні змінилися вимоги для отримання субсидії: як працюватиме це рішення

До постанов щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг та житлових субсидій в Україні внесли зміни. Зокрема, відредагували перелік осіб, які можуть її отримати.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт ПФУ.

У чому проблема?

Програму житлових субсидій було започатковано у 1995 році рішенням Уряду України для допомоги вразливим категоріям населення  в оплаті житлово-комунальних послуг. Вже більше двадцяти п'яти років ця програма залишається головним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Однак в країні йде війна і категорії громадян, які отримують грошову допомогу від держави, потрібно переглянути.

Яке рішення?

До постанов щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг та житлових субсидій в Україні внесли зміни

Як це працює?

Тому деяким категоріям українців доведеться звернутися до Пенсійного фонду для переоформлення.

Що змінилося в одержанні субсидій

У постанові Кабінету Міністр України "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій" йдеться про такі зміни:

  • можливість призначення субсидії особам, які не менш як місяць перебували в полоні, що підтверджується відповідними відомостями та/або документами;
  • у разі коли зареєстроване/задеклароване або фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства, під час призначення житлової субсидії не враховуються доходи осіб, які перебувають у полоні або вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду, або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти;
  • можливість надавати у відомостях про особу адресу, за якою вона задекларована. При цьому житлова субсидія може призначатися тільки за одним місцем проживання людини: зареєстрованим, задекларованим або фактичним;
  • для розрахунку розміру житлових субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії рф проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і для обігріву житлових приміщень використовують побутові електроприлади, застосовуються соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення (якщо домогосподарства знаходяться на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або тимчасово окупованих територіях);
  • обмеження строку, який надається для виправлення помилки в заяві та/або декларації на час хвороби заявника. Відтепер такий строк можна подовжувати на час хвороби субсидіанта, але не довше ніж до дня закінчення опалювального або неопалювального сезону;
  • зобов'язання протягом 30 календарних днів інформувати уповноважений орган, якщо особа зі складу домогосподарства або член сім'ї особи зі складу домогосподарства перебували за кордоном сукупно більш як 60 днів в періоді, за який враховуються доходи.

Чи потрібно звертатися до ПФУ для внесення змін

Більшість новацій буде реалізовано органами ПФУ без звернення громадян. Однак деяким одержувачам субсидій все ж доведеться звернутися до відповідних установ.

  • Це зокрема представники домогосподарств, у складі яких є особи, що перебувають/перебували в полоні, і це підтверджується відомостями та/або документами, наданими уповноваженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними реєстраторами, суб'єктами державної реєстрації, установами та організаціями в порядку та випадках, визначених законодавством.
  • Також громадянам, які одержують субсидії, варто пам'ятати про необхідність інформувати органи Фонду щодо змін у майновому стані чи складі родини, якщо це впливає на призначення субсидії.

Як подати документ до Фонду

Це можна зробити в один зі способів:

  • Особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України або до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг;
  • Поштою, на адресу органу Фонду;
  • Online через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" чи через портал "Дія".

Як писала Рубрика, в Україні планують запустити механізм проактивного надання соціальних виплат, у тому числі житлових субсидій, який спростить процедури звернення та також буде швидке прийняття рішення.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: