Екопротест: у Римі кліматичні активісти вилили чорну фарбу у найвідоміший фонтан міста – для чого таке рішення

В Італії знаменитий римський фонтан Треві став черговою жертвою екоактивістів: члени групи Ultima Generazione, що перекладається як "Останнє покоління", забралися у фонтан та вилили у воду чорну фарбу.

Про це повідомляє Reuters, пише Рубрика.

У чому проблема?

Згідно з новими даними Всесвітньої метеорологічної організації, екстремальні погодні, кліматичні та водні явища спричинили 11 778 зареєстрованих катаклізмів у період з 1970 по 2021 рік. Самек вони призвели до понад двох мільйонів смертей та економічних збитків у розмірі 4,3 трильйона доларів США.

Також припускають, що глобальна температура, ймовірно, зросте до рекордних рівнів протягом наступних п'яти років через парникові гази та природне явище Ель-Ніньйо – потепління Тихого океану й повітря в екваторіальній зоні біля берегів Еквадору, Перу й Чилі, що триває пів року. 

Екоактивісти стурбовані тим, що у світі роблять замало для того, щоб зупинити зміни клімату, які можуть привести до непоправних наслідків для планети Земля.

Яке рішення?

Кліматичні активісти постійно влаштовують різні акції, щоб таким чином привернути увагу суспільства до проблеми з кліматом.

Як це працює?

Цього разу екоактивісти "Ultima Generazione" вирішили використати найпопулярнішу пам'ятку "вічного" та найпопулярнішого у туристів міста Європи, Рима, забравшись у фонтан та виливши у воду чорну фарбу.

Загалом в акції брали участь близько 10 активістів, за інформацією італійських ЗМІ.

Група "традиційно" виступає проти викопного палива та намагається "вдарити вандалізмом по глобальному потеплінню".

Група, тримаючи в руках плакати з написом Non paghiamo il fossile (Не платимо за викопне паливо) провела акцію. У ході неї в мармурову чашу фонтану вилили чорну фарбу. Вони також кричали, що країна "вмирає від ставлення влади до екології". При цьому вони згадали нещодавню повінь у провіції Емілія-Романья.

Туристи, треба сказати, не поспівчували. Коли поліція витягувала активістів із фонтану, їх "обсипали образами". А деякі, як повідомляють італійські ЗМІ, навіть намагалися відлупцювати активістів.

Мер міста Рим Роберто Гуальтьєрі у своєму виступі заявив, що фонтан очікує "дорога і складна реставрація", яка "матиме значно вплив на навколишнє середовище". Також він заспокоїв громадськість, заявивши, що незворотних ушкоджень історична пам'ятка не зазнала.

"Досить цих абсурдних нападок на нашу художню спадщину. Я запрошую активістів змагатися на безпечній місцевості, не наражаючи на ризик пам'ятники", — додав мер.

Відмітимо, що ймовірно, що реставрацію частково сплатять екоактивісти. Нагадаємо, що лише за спробу викупатися у фонтані Треві існує штраф у розмірі 450 євро.

Нинішнє ж діяння цілком тягне на найжорсткіший штраф "за завдання шкоди культурним пам'яткам", що дорівнює майже 3 млн. гривень.

Свіжі дописи

  • Новини

У березні цього року кількість жертв серед цивільних українців зросла на 20%, – розвідка Британії

Протягом березня 2024 року, згідно з даними Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй (ООН), в Україні… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Встановила рекорд України: майстриня з Львівщини виготовила 10 вишитих писанок

Майстриня Галина Ковальська із Жовкви Львівської області встановила рекорд України. Вона створила 10 вишитих писанок… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Пішов з життя колишній головний тренер збірної України з футболу Фоменко

Помер у віці 75 років колишній футболіст та головний тренер збірної України Михайло Фоменко. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Україна тимчасово відступить від Європейської конвенції про захист прав людини: деталі

Україна переглянула положення своєї заяви про відступ від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Польські фермери розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною, проте є вийняток

Фермери Польщі розблокували контрольно-пропускний пункт "Рава-Руська" на кордоні з Україною для проїзду вантажівок. Втім заборона… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Справа Сольського: суд обрав запобіжні заходи іншим підозрюваним

Ще до трьох підозрюваних у справі щодо заволодіння землею у Сумській області судді Вищого антикорупційного… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.