fbpx
Сьогодні
11:47 23 Тра 2023

Екопротест: у Римі кліматичні активісти вилили чорну фарбу у найвідоміший фонтан міста - для чого таке рішення

Фото: Reuters

В Італії знаменитий римський фонтан Треві став черговою жертвою екоактивістів: члени групи Ultima Generazione, що перекладається як "Останнє покоління", забралися у фонтан та вилили у воду чорну фарбу.

Про це повідомляє Reuters, пише Рубрика.

У чому проблема?

Згідно з новими даними Всесвітньої метеорологічної організації, екстремальні погодні, кліматичні та водні явища спричинили 11 778 зареєстрованих катаклізмів у період з 1970 по 2021 рік. Самек вони призвели до понад двох мільйонів смертей та економічних збитків у розмірі 4,3 трильйона доларів США.

Також припускають, що глобальна температура, ймовірно, зросте до рекордних рівнів протягом наступних п'яти років через парникові гази та природне явище Ель-Ніньйо – потепління Тихого океану й повітря в екваторіальній зоні біля берегів Еквадору, Перу й Чилі, що триває пів року. 

Екоактивісти стурбовані тим, що у світі роблять замало для того, щоб зупинити зміни клімату, які можуть привести до непоправних наслідків для планети Земля.

Яке рішення?

Кліматичні активісти постійно влаштовують різні акції, щоб таким чином привернути увагу суспільства до проблеми з кліматом.

Як це працює?

Цього разу екоактивісти "Ultima Generazione" вирішили використати найпопулярнішу пам'ятку "вічного" та найпопулярнішого у туристів міста Європи, Рима, забравшись у фонтан та виливши у воду чорну фарбу.

Загалом в акції брали участь близько 10 активістів, за інформацією італійських ЗМІ.

Група "традиційно" виступає проти викопного палива та намагається "вдарити вандалізмом по глобальному потеплінню".

Група, тримаючи в руках плакати з написом Non paghiamo il fossile (Не платимо за викопне паливо) провела акцію. У ході неї в мармурову чашу фонтану вилили чорну фарбу. Вони також кричали, що країна "вмирає від ставлення влади до екології". При цьому вони згадали нещодавню повінь у провіції Емілія-Романья.

Туристи, треба сказати, не поспівчували. Коли поліція витягувала активістів із фонтану, їх "обсипали образами". А деякі, як повідомляють італійські ЗМІ, навіть намагалися відлупцювати активістів.

Мер міста Рим Роберто Гуальтьєрі у своєму виступі заявив, що фонтан очікує "дорога і складна реставрація", яка "матиме значно вплив на навколишнє середовище". Також він заспокоїв громадськість, заявивши, що незворотних ушкоджень історична пам'ятка не зазнала.

"Досить цих абсурдних нападок на нашу художню спадщину. Я запрошую активістів змагатися на безпечній місцевості, не наражаючи на ризик пам'ятники", — додав мер.

Відмітимо, що ймовірно, що реставрацію частково сплатять екоактивісти. Нагадаємо, що лише за спробу викупатися у фонтані Треві існує штраф у розмірі 450 євро.

Нинішнє ж діяння цілком тягне на найжорсткіший штраф "за завдання шкоди культурним пам'яткам", що дорівнює майже 3 млн. гривень.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: