fbpx
Сьогодні
16:23 22 Тра 2023

Права людини, війна та відбудова: які події готує RIGHTS NOW!

English version here

З 3 по 7 червня під час Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA запрошуємо відвідати заходи правозахисної програми RIGHTS NOW!

Події організовує Правозахисний департамент Docudays UA спільно з командою проєкту «Архів війни», а також громадські ініціативи. Цьогоріч події об'єднує образ майбутнього, частиною якого є відновлення після нашої перемоги. 

Із розмов у форматі «Кава з правозахисника(ця)ми» від Центру прав людини ZMINA дізнаєтеся, хто і як має відновлювати деокуповані території. Представниці мережі DOCU/CLUB розкажуть про документальні фільми, які допомагають достукатися до сердець людей. Про екологію та відбудову поговорять гості Національного екологічного центру. Чому статеве виховання має бути базовим для підлітків і дорослих з'ясують спікер(к)и Кампанії проти сексизму «Повага». Про важливість включення людей з інвалідністю у планування відновлення України розкажуть експерт(к)и FIGHT FOR RIGHT! 

Проєкт ГО «Докудейз» та Infoscope — «Архів війни» — вже понад рік збирає та каталогізує цифрові матеріали для збереження історії, справедливого представлення подій у правовому, публічному та культурному дискурсах. На події «Голоси України: як говорити про війну, аби світ розумів» відомі журналіст(к)и, режисер(к)и та воєнкор(к)и поділяться досвідом донесення меседжів про війну в Україні іноземній аудиторії. 

Що відбувається з музейними колекціями від початку повномасштабного вторгнення дізнаєтеся з події «Вкрадені скарби: Як повернути награбовану Росією культурну спадщину».

Ед Вулліамі – британський журналіст, який свідчив у Міжнародному кримінальному суді по справі воєнних злочинів в колишній Югославії та Ілля Пономаренко – український журналіст, який розказує світові про війну в Україні на сторінках The Kyiv Independent, зустрінуться у діалозі «Сторітелінг на війні: чи можуть журналісти допомогти у звершенні правосуддя?»

У розмові «Конфлікт, війна, геноцид? Що напишуть про російську агресію підручники з історії?» йтиметься про суть поняття геноцид та довгострокові наслідки визнання та доведення дій Росії проти українців геноцидом.

Особливою подією циклу стане показ фільму «Свідки», створеного на основі інтерв'ю проєкту «Архів війни». Це історії п'ятьох сміливих мешканців Київської області, які пережили російсько окупацію, але ні на мить не припиняли їй протистояти.

Про майбутній розвиток нашої країни, а також про те, що допомагає нам переживати війну, поговоримо в основній програми RIGHTS NOW!.  

У події «Шлях відновлення. Хто і як творитиме нову Україну?» йтиметься про 7 принципів декларації Лугано, яку Україна та міжнародні партнери ухвалили в 2022 році у Швейцарії. У розмові «Відновлення після поранень: як військові долають бюрократію» разом із ГО «Принцип» з'ясуємо, що допоможе мінімізувати бюрократичні процедури та зробити ефективною взаємодію з державою, аби наші бійці та бійчині відчували свою цінність. Про допомогу дітям у подоланні стресу від війни поговоримо у події «Травми війни: як Хібукі-терапія допомагає дітям».  

У розмові «Психологічний самозахист: чому важливо жартувати про війну» поміркуємо, як українцям/-кам вдається жартувати в ці важкі часи та в чому полягає феномен такої психологічної стійкості. Продовжить тему гумору, як символу стійкості під час війни, спецподія «Сміх як спротив. Жартуємо з «Підпільним стендапом». 

Програму RIGHTS NOW! завершить подія «Відбудова України: як зробити громади комфортними для всіх». Разом із освітнім проєктом Stem is Fem  розберемо, в який спосіб кожен/кожна із нас може впливати на процес відбудови. 

Усі події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться в кінотеатрі «Жовтень» у залі «Солодке життя» з перекладом жестовою мовою. Вхід на події вільний. Розклад подій з'явиться незабаром на сайті фестивалю https://docudays.ua/

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться з 2 по 8 червня.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: