fbpx
Сьогодні
10:49 16 Тра 2023

У Міноборони повідомили про бажання Києва отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16

English version here

Фото: uk.wikipedia.org

У Міністерстві оборони назвали кількість винищувачів F-16, яку українські Повітряні Сили сподіваються отримати від союзників.

Про це розповів радник міністра оборони України Юрій Сак виданню Politico, повідомляє ЄС.

Представник Міноборони повідомив, що Україна хоче отримати від 40 до 50 F-16 в цілому, сформувавши три або чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань.

Київ заявляє західним лідерам, що потреба в сучасних літаках стала більш гострою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані плануючі бомби, які досягають цілей на більших відстанях.

"На цей час Україна не має "нічого, щоб зупинити" російські літаки, які їх переносять", сказав Сак.

Радник міністра оборони нагадав, що немає нічого неможливого, що ще кілька місяців тому Київ активно бився за те, щоб отримати Leopard.

"Всі розуміють, що ця тема назріла для обговорення. Ніхто не говорив, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів – це дуже багатообіцяючий знак", – сказав Сак.

"Ми розуміємо, що наша протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів, F-16", – додав представник міноборони.

Сак відзначив, що президент Володимир Зеленський хоче, аби питання бойових літаків було головним на порядку денному саміту G7 в Хіросімі і на саміті НАТО в Литві в липні.

За словами радника міністра оборони, український президент отримав "запевнення" від західних лідерів під час свого останнього європейського турне, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Хоча Британія, Італія, Франція і Німеччина не можуть запропонувати F-16, Сак сказав, що "вони мають важливий голос у міжнародній коаліції". І Україна хотіла б, аби вони заохочували таких союзників, як США і Туреччина.

Нагадаємо, 15 травня стало відомо, що Британія погодилась улітку розпочати навчання українських пілотів. Вона вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні.

Окрім того, французький президент Еммануель Макрон після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським заявив про "відчинені двері" для навчання пілотів з України, не уточнивши подробиць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: