fbpx
Сьогодні
09:10 10 Тра 2023

В ISW пояснили причини останньої серії російських ракетних ударів по Україні

Для того, щоб стримати майбутній український контрнаступ росія застосувала останню серію ракетних ударів по регіонах країни, проте, більш за все, це не буде суттєвим фактором впливу на дії Сил оборони України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначають американські аналітики, у ніч з 8 на 9 травня російські війська здійснили чергову масштабну серію ракетних ударів по Україні.

Український Генштаб повідомив 9 травня, що українська протиповітряна оборона збила всі 8 крилатих ракет "Калібр" та 15 з 17 ракет Х-101/Х-555, які були запущені російськими військами.

"Російські сили, можливо, намагаються проводити майже щоденну серію ракетних ударів, щоб показати, що вони стримують потенційні майбутні українські контрнаступальні операції, хоча зниження ефективності ударів, ймовірно, не є суттєвим фактором, що стримує українські дії", підсумовують у Інституті вивчення війни.

У звіті також підкреслюють, що президент росії володимир путін відмовився використовувати своє звернення до Дня Перемоги для будь-яких значних риторичних змін. Він знову повторив існуючі наративи, готуючись до затяжної війни. Окрім того, представив росію як таку, що успішно протистоїть усьому Заходу.

У своєму щорічному зверненні з нагоди 9 травня путін заявив, що "проти росії розв'язана справжня війна" і що рф дала відсіч міжнародному тероризму і продовжить "захищати" жителів Донбасу.

Путін також спробував використати святкування "Дня Перемоги" для згуртування партнерів по Співдружності Незалежних Держав (СНД). Адже багато з них прагне зменшити свою залежність від Кремля з лютого 2022 року.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Білорусі Олександр Лукашенко, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Джапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов і президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв приєдналися до путіна на параді до Дня Перемоги на Красній площі.

Основні висновки ISW за 9 травня:

  • пригожин, ймовірно, скористався "Днем Перемоги" як можливістю висміяти путіна. А також поставити під сумнів його судження в одному з його найбільш прямих викликів путіну на сьогоднішній день.
  • Він оголосив, що сили "Вагнера" не будуть виведені з Бахмута до раніше заявленого терміну 10 травня, незважаючи на те, що МО Росії не змогло вирішити проблему "снарядного голоду", про яку заявляло раніше.
  • Невиконання пригожиним погрози виведення військ, з якою він виступив 5 травня, свідчить про те, що він усвідомлює свою залежність від МО рф.
  • Пригожин продовжував звинувачувати у великих втратах і повільному просуванні в Бахмуті інші російські нерегулярні формування, щоб представити "Вагнер" як єдину компетентну силу, що діє в цьому районі.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • Також вони продовжували досягати незначних успіхів у районі Бахмута і продовжували обмежені наступальні операції на напрямку Авдіївка-Донецьк.
  • Війська рф обстрілювали українські позиції на захід від Гуляйполя та у Херсонській області.
  • Лідер Чечні Рамзан Кадиров відкрив новий військовий табір для полку спеціального призначення "Північний Ахмат" у Чеченській Республіці.
  • Російські окупаційні чиновники продовжують депортувати цивільне населення вглиб окупованої росією території.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: