fbpx
Сьогодні
13:58 10 Тра 2023

У Печерах Києво-Печерської лаври проведуть реконструкцію

Перш ніж відновити монаше життя, у печерах, що знаходяться на території заповідника "Києво-Печерська лавра", мають намір провести реконструкцію.

Про це Великому Києву повідомив очільник Держслужби етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський, пише Рубрика.

За його словами, завершення роботи комісії Мінкульту, яка проводить аудит у Лаврі, недостатньо для того, аби там відновилося монаше життя.

"Обстежують (комісія Мінкульту) корпус за корпусом. Ми пам'ятаємо, як на лаврських храмах висіли оголошення "Тут за розкольників і уніатів не моляться". Зараз цього, слава богу, немає. Залишилось, щоб спеціалісти дообстежили, прийняли в державну власність. А потім після певної реконструкції – бо там є потреба реконструкції, наприклад, печер – буде вирішено, в який спосіб буде продовжуватися монаше життя", — зазначив Єленський.

Він нагадав, що у Верхній лаврі щотижня відправляє богослужіння ПЦУ.

Зауважимо, що на території Києво-Печерської лаври самовільно перебудували пам'ятки культурної спадщини.

Довідка

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня. На час перевірки збереження культурних цінностей також закрито печери Лаври.

Митрополит ПЦУ Епіфаній запевнив, що монастир на території Києво-Печерської лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов'янська разом із сучасною українською мовою.

30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Нагадаємо, що в Лаврі продовжує працювати комісія МКІП, яка перевіряє стан об'єктів пам'ятки архітектури національного значення – Ансамблю Києво-Печерської лаври.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: