fbpx
Сьогодні
Новини компаній 11:47 10 Тра 2023

Рентген у сучасній діагностиці

Як застосовується рентген у сучасній діагностиці? Використання рентгенографії для дослідження кісток, шлунково-кишкового тракту, у стоматології, онкології, діагностиці захворювань серця та судин

Рентген є одним з основних методів діагностики кісткових захворювань. Він використовує рентгенівські промені для створення зображення структури кісток та визначення наявності патологічних змін. Для діагностики кісткових захворювань може бути призначений рентген різних зон: руки, ноги, кисті, стопи тощо.

Рентген у діагностиці кісткових захворювань: методи дослідження та їх ефективність

Існують різні методи рентгенівської діагностики, включаючи аналоговий рентген, цифровий рентген та комп'ютерну томографію (КТ).

  • КТ використовує рентгенівські промені для створення більш детального зображення, яке може виявити зміни в кістковій структурі, такі як кісти, пухлини та кісткові деформації.
  • Аналоговий рентген є найбільш поширеним методом, який дозволяє виявляти порушення у структурі кісток, такі як переломи, деформації та пухлини. Але аналоговий рентген є застарілим у порівнянні з цифровим.
  • Цифровий рентген – сучасний та безпечніший метод дослідження, який дозволяє проводити діагностику зі зниженим променевим навантаженням, при цьому відразу виводити знімок на екран комп'ютера фахівця, записувати його на цифровий носій або відправляти в електронному вигляді. Один із цифрових рентгенів у Києві знаходиться у діагностичному центрі М24 xray.mrt-m24.com. Цифровий рентген бельгійського виробництва Agfa DX D-300 дозволяє проводити інформативне дослідження при зниженому променевому навантаженні та з дотриманням усіх заходів безпеки завдяки комплексному підходу фахівців центру.

Загалом рентгенівські методи діагностики кісткових захворювань є дуже ефективними і дозволяють лікарям визначити можливі причини болю в кістках та необхідність проведення додаткових досліджень. Однак деякі захворювання, такі як травми м'яких тканин, не завжди можуть бути виявлені за допомогою рентгену, і в цьому випадку може знадобитися додаткове обстеження, наприклад, МРТ.

Застосування рентгену в стоматології: виявлення та лікування захворювань зубів та щелеп

Рентгенографія широко використовується у стоматології для виявлення захворювань зубів та щелеп. Цей метод є відносно безпечним та інформативним, і дозволяє отримати зображення зубів та щелеп, що допомагає стоматологам точно визначити причини захворювань та вибрати найбільш підхожу тактику лікування в індивідуальному випадку.

Рентген у стоматології також може допомогти у визначенні положення зубів перед ортодонтичним лікуванням. Рентгенівська діагностика дозволяє виявити проблеми, які не видно неозброєним оком, що допомагає запобігти розвитку ускладнень та зберегти здоров'я зубів та щелеп.

Варто пам'ятати про можливі ризики, пов'язані з рентгенівськими променями. Тому стоматологи повинні використовувати засоби індивідуального захисту, такі як спеціальні фартухи, а також обладнання з мінімальною дозою опромінення.

Рентгенівська діагностика захворювань серця та судин

Рентгенологічні методики, а саме ангіографія чи КТ-ангіографія, є одними з основних методик дослідження серця та судин, які дозволяють отримати їх детальне зображення, а при КТ ще й отримати зображення сусідніх органів, що допомагає визначити додаткову патологію.

За допомогою них можна виявити такі серцево-судинні захворювання, як атеросклероз, інфаркт міокарда, а також вони можуть використовуватися для виявлення вад серця та інших аномалій у будові серця та судин.

Звичайна рентгенографія малоінформативна в діагностиці даних захворювань, і допомагає лише запідозрити недугу, наприклад, збільшені розміри серця при профілактичному огляді органів грудної клітки.

Використання рентгенологічних методик в онкології: виявлення пухлин та контроль ефективності лікування

Рентгенологічні методики є одними з основних для обстеження в онкології. Таким чином, за допомогою КТ можна виявити пухлини в різних органах та тканинах, а також у деяких випадках контролювати ефективність лікування. КТ дозволяє визначити розміри пухлини, її зростання чи зменшення після застосування лікування, і навіть визначити наявність метастазів.

Однак, як і у разі будь-якого медичного методу, рентген-діагностика може мати певні обмеження. Деякі пухлини може бути не видно через маленькі розміри або неправильно підібраний метод візуалізації, що може призвести до помилкових результатів.

Звичайна рентгенографія може допомогти візуалізувати пухлини кісткових структур, а також запідозрити онкопатологію під час профілактичного огляду органів грудної клітки.

Рентген-контрастні дослідження у гастроентерології: діагностика захворювань шлунково-кишкового тракту

Рентген-контрастні дослідження використовуються для діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту у гастроентерології. Вони дозволяють отримати зображення того, як працює наш шлунково-кишковий тракт і виявити різні патології.

Для проведення рентген-контрастних досліджень використовуються спеціальні контрастні речовини, які дозволяють зробити видимими порожнинні органи (стравохід, шлунок, різні відділи кишківника). За допомогою них можна виявити захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як виразки, пухлини, кишкову непрохідність та інші патології. Крім того, цей метод дозволяє оцінити їх прохідність та функціональний стан органів та виявити зміни, які не видно на звичайних рентгенівських знімках без контрасту.

Не винятком для цієї системи органів є методика КТ, яка дозволяє оцінити як загальну картину змін, так і детально оцінити причину виявленої патології, а також виявити зміни стінок кишківника запального характеру.

Однак, як і у випадку з будь-яким медичним методом, рентген-контрастні дослідження можуть мати певні обмеження та ризики. У поодиноких випадках контрастні речовини можуть викликати алергічні реакції у деяких пацієнтів, а зайва дія рентгенівських променів на організм може бути шкідливою для здоров'я. Тому це, як і будь-які інші дослідження, варто проходити тільки з призначення лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: