Резніков розкрив, як переконав німецьких партнерів поставити Україні бойові танки Leopard

Ще з весни минулого року Україна просила у партнерів західні танки. Країна вела переговори щодо постачання німецьких бойових танків ще з колишнім міністром оборони Крістіною Ламбрехт, але рішення ухвалили вже за нового міністра Бориса Пісторіуса.

Як пише Рубрика, про це йдеться у матеріалі видання РБК-Україна.

Основний аргумент для необхідності постачання танків Україні був такий самий, які і з артилерією – справа не лише в техніці як такій, а в боєприпасах до неї. Адже радянський 125-й танковий калібр теж почав закінчуватися.

Тоді до Одеси приїхала міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт. Резніков запитав у неї, чи можна організувати навчальні курси для українських танкістів на Leopard. До цього він отримав згоду від міністра оборони Іспанії Маргарити Роблес, яка сказала, що в Латвії вже є десяток іспанських Leopard, а латвійський міністр Артіс Пабрікс погодився надати полігони та інструкторів. Тоді потрібна була тільки згода Німеччини.

Проте Ламбрехт зазначила, що згода на навчання припускатиме зобов'язання Німеччини надати Україні й самі Leopard. Тоді Резніков запевнив, що готовий підписати окремий документ про те, що жодних зобов'язань після навчань Німеччина не даватиме. Міністр оборони поїхала думати до Берліна. Паралельно з цим продовжувались переговори з поляками та французами про їхні танки. Тоді було зрозуміло, що німці не будуть першими, хто надасть таку техніку Україні.

Резніков зазначив, що Німеччина – це країна пацифістів, яка стала такою після Другої світової, після Нюрнберзького процесу, тому для них це складне рішення. Україна це розуміла та просила дати трохи Abrams та Challenger, щоб показати, що країни НАТО в принципі готові дати танки. Тоді польський президент Анджей Дуда погодився надати Україні Leopard, а президент Франції Еммануель Макрон – АМХ-10. Після цього у Британії дали згоду на Challenger, а в США – на Abrams.

Поки Німеччина приймала рішення, у країні змінився міністр оборони 19 січня ним став Борис Пісторіус.

Резніков розповів, як на одному з засідань у форматі "Рамштайн" Україна запропонувала танковий кава-брейк. Тоді залишилось 15-16 країн, серед них і Пісторіус, який був на посаді міністра оборони вже два дні.

"Тоді він (Пісторіус – ред.) сказав, що щодо "Леопардів" немає політичного рішення. Бен Уоллес запропонував: ми ж на "Челленджерах" українців навчатимемо на німецьких полігонах, давайте заразом і на "Леопардах" тоді. Борис Пісторіус каже: навчання – ну, я не бачу проблем, давайте", – розповів Резніков.

Далі український міністр запропонував розповісти про це пресі.

"І я пам'ятаю, наприкінці того "Рамштайну", я у своїй заключній промові кажу: дякую за продуктивний день, і мені здається, я вже чую, як у залі гарчать "Леопарди". Всі посміхнулися, всі все зрозуміли – і дивляться на Пісторіуса. І за кілька днів була заява Шольца, що вони вже дають нам танки", – пригадав Резніков.

Довідка

Нагадаємо, дев'ять країн зобов'язалися надати Україні понад 150 танків Leopard.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні субсидія на неопалювальний сезон для більшості громадян буде перепризначена автоматично

Російська агресія та енергетичний терор продовжують наносити колосальну шкоду Україні й українцям. Проте – навіть… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Перемир’я на Великдень та на період Олімпіади: прогноз речника Повітряних сил ЗСУ Євлаша

Речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш сумнівається у можливості перемир'я на Великдень та… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Кабмін дозволив ДСНС надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту

Уряд ухвалив рішення, яке матиме вагоме значення для відновлення. Так, сьогодні, 30 квітня, Кабінет Міністрів… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

В Україну екстрадували організатора “схем для ухилянтів”, який переховувався в ЄС, – СБУ

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів

Під час засідання 30 квітня Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів. Про… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.