fbpx
Сьогодні
22:59 04 Тра 2023

Прем'єр Нідерландів та Глава України підтримали розміщення спецтрибуналу за воєнні злочини рф у Гаазі

Спеціальний трибунал, який розглядатиме злочин агресії російської Федерації, повинен розміщуватись у Гаазі, вважають президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Про це йде мова у спільній заяві Зеленського та Рютте, ухваленій за підсумками візиту президента України до Нідерландів, повідомляє Рубрика.

Як зазначають, український лідер та очільник нідерландського уряду привітали зобов'язання 36 держав, які на сьогодні приєдналися до Основної групи зі створення спеціального трибуналу щодо російського злочину агресії. Окрім того, вони закликали інші держави приєднатися до цих зусиль задля забезпечення правосуддя та унеможливлення безкарності.

"Ми твердо віримо, що Гаага як місто миру та справедливості є місцем для розміщення спеціального трибуналу", заявили Зеленський та Рютте.

У заяві обоє лідерів також підкреслили, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні.

"Ми прихильні до створення спеціального ad hoc трибуналу для судового переслідування та винесення вироку за цей злочин із залученням міжнародної спільноти", наголосили Зеленський та Рютте.

Вони також привітали створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) при Євроюсті в Гаазі та подякували державам-членам Спільної слідчої групи, а також Європейській комісії та Євроюсту за їхні зусилля.

Окрім того, подякували Раді Європи за її прихильність до створення реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України. Ще підтвердили, що такий реєстр збитків буде розташований у Гаазі.

Раніше в лютому президент Зеленський заявляв, що обговорив із прем'єром Нідерландів Марком Рютте у Києві перспективи створення в Гаазі спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: