fbpx
Сьогодні
17:26 04 Тра 2023

Офіс Президента: Україна, Нідерланди та Бельгія підписали спільну декларацію щодо безпеки та просування до членства в НАТО

Фото: Офіс Президента

Україна підписала спільну декларацію з Бельгією та Нідерландами, які зобов'язалися усіляко зміцнюватимуть військову спроможність нашої країни та підтримувати Київ на шляху євроатлантичної інтеграції.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник керівника ОП Ігор Жовква, пише Рубрика.

"Документ охоплює найважливіші теми спільного порядку денного: задоволення нагальних оборонних потреб України, підтримка української Формули миру, просування України до членства в НАТО та гарантування безпеки України, притягнення Росії до відповідальності, а також подальше посилення антиросійських санкцій та розробка механізму відшкодування збитків, завданих російською агресією", зазначив представник Офісу Президента.

Жовква підкреслив, що лідери України та Бельгії у листопаді 2022 року підписували схожу двосторонню декларацію. Проте у новому документі сторони суттєво конкретизували питання євроатлантичної інтеграції України.

Окрім того, змогли зафіксувати необхідність розгляду питання безпекових гарантій під час Вільнюського саміту НАТО.

Важливим елементом декларації є визнання того, що безпека України має велике значення для Альянсу.

Принциповим є і спільне розуміння того, що всі ці найважливіші для України питання, зокрема надання нашій державі гарантій безпеки ще до моменту її вступу в НАТО, мають бути розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО у липні цього року.

"З ухваленням сьогоднішньої Спільної декларації ми перетнули символічну межу – формалізували підтримку України на євроатлантичному напрямку з боку 16 держав-членів НАТО, до яких додалися й Нідерланди 16 наших партнерів – це вже половина членів Альянсу, з урахуванням Швеції, приєднання якої очікується вже незабаром", – додав Жовква.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський у четвер перебуває з візитом у Нідерландах, де він зустрівся з прем'єром Марком Рютте, а також з главою уряду Бельгії Олександром де Кроо.

Як повідомляли, за підсумками саміту України й північноєвропейських держав у Гельсінкі в середу Зеленський заявив, що Україна повинна стати наступним членом НАТО після того, як до Альянсу приєднається Швеція.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: