fbpx
Сьогодні
11:20 30 Кві 2023

На Харківщині підлітки відкрили кінотеатр, щоб проводити "лагідну українізацію" мешканців: як працює це рішення

Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

У селищі Есхарі Харківської області троє десятикласників відкрили кінотеатр, щоб проводити лагідну українізацію місцевих жителів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Суспільне.

У чому проблема?

На жаль, у XXI столітті й досі триває боротьба в нашій країні за шанс розмовляти українською. Багато блогерів і діячів намагаються вести сторінки у соцмережах рідною мовою, але отримують сотні повідомлень із словами: "можна по русски", "я ничево не понимаю".

Навіть зараз, коли в країні йде війна з росією, український народ не може висловлюватися без втручання брудних рук держави-агресора, яка вносить свої корективи у наше життя. У такій соцмережі як "Tik Tok" поширюється багато відео від російських блогерів, де вони ображають нашу мову. На жаль, вони не зупиняться, доки кожен українець не буде захищати рідну культуру.

Яке рішення?

Сьогодні головним завданням для українців є покращення знань солов'їної. Якщо є потреба, то перейти на неї у побуті, адже завдяки українській ми зможемо перемогти окупанта. І тоді у росії вже не буде мотиву про врятування російськомовних. 

Так, школярі селища міського типу Есхар взяли участь та  перемогли зі своїм проєктом у конкурсі "Активна позиція мого регіону. Очима дітей". З ними змагалися ще 11 шкільних команд з різних громад Харківщини.

За словами співорганізаторки ГО "Українська Античнічність" Юлії Гвоздецької, впродовж двох місяців учасники слухали онлайн-тренінги з менеджменту. А також консультувалися з менторами, а потім представили свої проєкти.

"Дуже важливо зараз підтримати підлітків. Вони бачать дуже класні приклади волонтерства, як волонтерять їхні батьки, вчителі. Наш проєкт був націлений, щоб дати їм голос, щоб вони могли презентувати свої ідеї, попрацювати самостійно", — каже Гвоздецька.

Переможці отримали 100 тисяч гривень на запуск кінотеатру.

Як це працює?

На ці гроші, які надало Агентство США з міжнародного розвитку USAID, школярі закупили техніку для кінотеатру, говорить Гвоздецька.

Есхарі, школярі відкрили кінотеатр

"Оскільки ці фільми будуть українською, ми розмовлятимемо українською, тут буде простір весь україномовний — у них будуть формуватися приємні асоціації саме з українською мовою. Поступово вони так можуть і перейти", — говорить про відвідувачів організатор кінотеатру та учень Харківського наукового ліцею "Обдарованість" Володимир Васильєв.

Есхарі, школярі відкрили кінотеатр

Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Спілкування з людьми, з інвесторами — ця робота була на мені, мені дуже сподобалося, новий досвід. Ми домовилися зі стрімінговою компанією, яка надає нам безплатну підписку, і тому ми показуватимемо наші фільми легально", — каже співорганізаторка кінотеатру Діана Коноваленко.

Есхарі, школярі відкрили кінотеатр

Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

За словами Володимира Васильєва, перші два сеанси для дітей та дорослих відвідали близько 400 людей.

Есхарі, школярі відкрили кінотеатр

Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: