День прикордонника: Зеленський привітав прикордонників та вручив державні нагороди

Сьогодні, 30 квітня, в Україні відзначається День прикордонника. Президент Володимир Зеленський привітав прикордонників з професійним святом. Прикордонники першими зустріли ворога на державному кордоні та вступили з ним в бій.

За час протидії російській агресії майже 2,2 тисячі прикордонників відзначені державними нагородами, із них 11 удостоєні звання Героя України.

Фото: president.gov.ua

На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський під час заходів з нагоди Дня прикордонника, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Фото: president.gov.ua

Зеленський наголосив, що для нього честь вітати прикордонників із професійним святом

"Оцінюючи те, як міцно ви захищаєте нашу державу, можна лише дякувати вам, героям, воїнам-прикордонникам", – наголосив Зеленський.

Фото: president.gov.ua

Президент відзначив силу, з якою підрозділи прикордонних військ боронять сьогодні у найжорстокіших боях Бахмут, Авдіївку, Марʼїнку, інші міста і села Донбасу, рішучість, із якою прикордонники у складі Сил оборони визволяли Київщину, Харківщину, Херсонщину та північні регіони України.

Фото: president.gov.ua

Він нагадав, що за час оборони від російської агресії 2193 прикордонники відзначені державними нагородами.

Фото: president.gov.ua

"Кожна така нагорода – це історія особистого подвигу нашого воїна та історія порятунку всієї нашої держави, всієї України. Бо незалежність України – це не якась абстракція, а той цілком конкретний результат, який усі, хто воює заради України, здобувають для неї. На жаль, і ціною власного життя", – підкреслив Президент.

Водночас він наголосив, що 11 воїнам-прикордонникам присвоєні звання Герой України, дев'ятеро з них удостоєні цього найбільшого звання посмертно. Зокрема, це старший лейтенант В'ячеслав Семенов, майор Георгій Стрелков, підполковник Ігор Дашко, полковник Роман Гах, полковник Віталій Кучерявий, полковник Євгеній Пікус, полковник Юрій Юрчик, генерал-майор Ігор Момот. Глава держави наголосив, що Україна завжди пам'ятатиме всіх українських воїнів, які віддали свої життя заради неї.

Фото: president.gov.ua

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять полеглих воїнів.

Президент вручив прикордонникам державні нагороди:

  • ордени "За мужність" ІІІ ступеня,
  • медалі "За військову службу Україні",
  • "За бездоганну службу" ІІІ ступеня,
  • "Захиснику Вітчизни".

Він також присвоїв військові звання та вручив погони:

  • генерал-майора начальнику Східного регіонального управління Державної прикордонної служби Валерію Вавринюку,
  • погони бригадного генерала – першому заступнику начальника Південного регіонального управління ДПСУ – начальнику штабу Олександру Рибаку,
  • погони бригадного генерала медичної служби – начальнику управління охорони здоров'я Адміністрації ДПСУ Михайлу Карнауху.

Крім того, Глава держави вручив стрічки почесної відзнаки "За мужність та відвагу" п'яти прикордонним загонам ДПСУ.

Після церемонії Зеленський ознайомився із сучасними зразками бойової спеціальної техніки та зброї, які перебувають на озброєнні прикордонників.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент підписав укази про вихід України з низки угод та рішень СНД

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 15 травня, підписав укази про вихід України з низки угод,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Грузія, Ліхтенштейн та Малаві візьмуть участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з президентами Грузії та Малаві Саломе Зурабішвілі й… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Байден і Трамп домовилися провести дебати у два раунди: деталі

Чинний президент США Джо Байден і експрезидент Дональд Трамп домовилися провести дебати у два раунди.… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

По всій Україні запровадили екстрені відключення електроенергії

Ввечері 15 травня в усіх областях України ввели екстрені відключення електроенергії. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Україна отримала від Республіки Корея 40 авто швидкої допомоги

Україна отримала від Корейського Червоного Хреста 40 «швидких» для надання невідкладної медичної допомоги під час… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Естонія ухвалила закон про використання заморожених російських активів на користь України

Парламент Естонії ухвалив закон, який дозволяє використовувати заморожені міжнародними санкціями російські активи для компенсації збитків,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.