fbpx
Сьогодні
09:09 29 Кві 2023

Скандальна доповідь Amnesty International про ЗСУ: незалежні експерти визнали її неточною, - ЗМІ

English version here

Минулорічну доповідь міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в якій українських військовослужбовців звинувачували у порушенні законів війни, проаналізували незалежні експерти, провели перевірку та визнали її неточною і недостатньо обґрунтованою.

Про це пише  The New York Times.

У виданні зазначають, що до складу незалежних експертів, які проводили перевірку, входили:

  • Емануела-Кіара Гіллард з Оксфордського університету,
  • Кевін Джон Хеллер із Копенгагенського університету,
  • Ерік Телбот Дженсен з Університету Бригама Янга,
  • Марко Міланович із Редінгського університету,
  • Марко Сассолі з університету Женеви.

Як пише The New York Times, експертна комісія погодилася з висновками Amnesty International про те, що українські військові часто перебували поблизу цивільних. Проте вважають, що доповідь організації про ЗСУ була неточною і двозначною.

"Доповідь від 4 серпня 2022 року була написана мовою, яка була двозначною, неточною та в деяких аспектах юридично сумнівною. Це особливо стосується початкових абзаців, які можна було б прочитати як такі, що натякають – хоча це не було наміром (організації – ред.), що на системному чи загальному рівні українські сили були в основному або рівною мірою винні у смерті цивільних у результаті нападів РФ", – наводить NYT висновок експертів.

За інформацією видання, спочатку експерти зробили більш жорсткі висновки. Проте згодом змінили свою оцінку з "необґрунтовано" на "недостатньо обґрунтовано".

За словами джерела видання, комісія представила остаточний звіт щодо доповіді Amnesty International на початку лютого. Однак вирішила використовувати його для внутрішнього розповсюдження.

NYT не вдалося дізнатись, чи погодилася Amnesty International з висновками експертів.

Довідка

4 серпня правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення. Вони створюють там бази і розміщують озброєння в школах і лікарнях.

Водночас на сайті організації нема жодного слова щодо масового вбивства українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії росії проти України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії росії проти України.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International повідомив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді. А очільниця українського офісу Оксана Покальчук пішла з посади після скандального звіту організації.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: