fbpx
Сьогодні
Фото 10:00 27 Кві 2023

Рішення: у Києві представили проєкти відбудови українських міст, які розробили дівчата 15-22 років

English version here

Охтирка

У столиці презентували проєкти відбудови для зруйнованих війною локацій у трьох українських містах. Всі роботи були створені дівчатами 15-22 років – учасницями освітнього курсу "Урбаністика", який громадська організація STEM is FEM реалізовувала в межах програми USAID "Мріємо та діємо" у партнерстві з IREX.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

"Зараз на Балканах молоді люди зазвичай намагаються виїхати у західні країни. І вони виїжджають. Ми втрачаємо молодий потенціал. І ми маємо зробити все можливе, аби цього не сталось в Україні. Тому що саме це і станеться, якщо цих молодих людей не залучати до відбудови країни та прийняття рішень так, як це робить проєкт STEM is FEM", — поділилась керівниця з питань гуманітарних програм в ООН Жінки в Україні Флора Мацуля, яка сама родом з Косово.

Яке рішення?

"USAID і надалі продовжує підтримувати та розширювати можливості українських жінок у відновлювальних процесах, які стали необхідними у результаті розпочатої росією жорстокої війни. Партнерство USAID та STEM is FEM чітко ілюструє це зобов'язання. Разом ми допомагаємо українським жінкам руйнувати гендерні стереотипи та готувати молодих українок успішно працювати у тих секторах, які є критично важливими для відновлення економіки України", — підкреслив у своїй промові Марк Елінгштад, директор відділу сприяння розвитку демократії і врядування USAID в Україні.

"Вже зараз нам необхідно замислитись над тим, як відновлювати зруйновані міста. Представлені підсумки курсу "Урбаністика" — для покращення якості життя наших громадян і створення сталого, безпечного та комфортного для всіх міського середовища", — наголосив у відеозверненні до присутніх на події Сергій Токарєв, ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh.

Як це працює?

Протягом чотирьох місяців 50 дівчат вивчали основи містобудування та архітектури. Паралельно із цим, під кураторством українських урбаністок, учасниці курсу розробляли власні проєкти для відбудови трьох громадських місць: привокзальної площі у Тростянці, міського парку в Ічні та території навколо районного Будинку культури в Охтирці. Найкращі з робіт дівчат будуть доопрацьовані командою експертів та запропоновані місцевим громадам для реалізації.

Авторки десяти найкращих проєктів отримали ноутбуки, які є частиною глобальної програми підтримки українців від HР та Microsoft. А німецький Благодійний фонд підтримки будівельної галузі Ебергарда Шьока надав дівчатам з команди, яка виграла гран-прі, навчальні стипендії у розмірі 1500€ для кожної.

Під час церемонії нагородження відбулось дві панельні дискусії на теми інклюзивності українських просторів та залучення молоді до процесу відбудови України. Участь в обговореннях взяли представники та представниці ООН Жінки, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та програми "Мріємо та діємо", комунікаційної компанії TRUMAN, Посольства Республіки Польща в Україні, Міністерства цифрової трансформації та Міністерства молоді та спорту. Захід також відвідали заступник міського голови Тростянця Максим Синявін, Ічнянська міська голова Олена Бутурлим та начальниця відділу культури туризму молоді та спорту Охтирського району Тетяна Барченко. Також присутні на події могли роздивитися 3D-моделі проєктів дівчат.

Невдовзі найкращі проєкти учасниць освітнього курсу "Урбаністика" доопрацюють професіонали і після цього роботи будуть запропоновані місцевим громадам для реалізації. Саму ж "Урбаністику" трансформують у відеокурс, який зможуть переглянути всі охочі. Слідкувати за активностями, пов'язаними з проєктом, можна в соцмережах STEM is FEM — Instagram та Facebook.

Довідка

Проєкт освітній курс "Урбаністика" втілюється в межах програми "Мріємо та діємо" впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром "Розвиток корпоративної соціально ївідповідальності" (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом(IRI) та Zinc Network.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: