Литва сьогодні вперше в історії повністю відключилася від російської електромережі

Уперше в історії Литва повністю відключилася від російської електромережі – тестування тривало 10 годин, електропостачання велося за рахунок місцевих електростанцій, а також імпорту з Польщі та Швеції.

Про це повідомляє LRT.

Литва тестувала відключення від російської енергосистеми та ізольовану експлуатацію своєї системи електропостачання.

У суботу, 22 квітня, оператор литовської енергомережі Litgrid уперше повністю перервав усі з'єднання з російською електромережею в рамках підготовки синхронізації із Західною Європою. Випробування проводилися з 11 до 21 години.

Тим самим, електроенергетична система Литви вперше в історії працювала повністю автономно, заявили в компанії. При цьому споживачі не помітили проведення тестів. У цей час електрику в електромережу країни постачали місцеві електростанції, а також тривав імпорт зі Швеції та Польщі.

"Литва з гордістю повідомляє про успішне завершення 10-годинного відключення нашої електромережі від російської без будь-яких незапланованих відключень. Це відкриває шлях до повного і остаточного відключення наступного року" – прокоментував подію у неділю Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Литва, а також Латвія та Естонія прагнуть зменшити свою енергетичну залежність від Росії, шукаючи альтернативні джерела постачання нафти, газу та електроенергії. У травні 2022 року вони повністю припинили імпорт електроенергії з РФ.

Хоча країни Балтії більше не імпортують російські енергоносії на зразок газу й нафти після вторгнення в Україну минулого року, вони все ще покладаються на Росію в підтримці стабільності своєї електроенергетичної системи.

І російська, і континентально-європейська системи працюють на частоті 50 Гц, але в той час, як російська система управляється з Москви, мережі континентальної Європи децентралізовані, а це означає, що кожен національний мережевий оператор відповідає за підтримку стабільності своєї системи.

Минулого року на тлі енергетичного шантажу Росії в ЄС уже почали готувати плани на випадок екстреного відключення Литви, Латвії та Естонії від російської мережі.

Країни Балтії отримають понад 1 мільярд євро інвестицій від ЄС, які допоможуть їм позбутись залежності від російської енергомережі. Вони повинні здійснити цей перехід одночасно. Тоді як Вільнюс говорить про готовність зробити це вже у 2024 році, Рига й Таллінн просять більше часу на підготовку до переходу.

Свіжі дописи

  • Новини

Військові розповіли, що відбувається на півдні на фоні російського наступу в Харківській області

Наступ російських військ у Харківській області не став тригером для активізації окупантів на південному фронті.… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

Уперше за 20 років вночі Землю накрила “екстремальна геомагнітна буря”

Уперше за 20 років досягла найвищого рівня геомагнітна буря на Землі: у ніч на 11… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

В ISW назвали стратегічну мету наступу російських військ у Харківській області

Для того, щоб уможливити російське просування в інші райони сходу України, окупанти вдалися до наступальних… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

На тлі наступів на Харківщині армія рф втратила ще понад 1300 своїх солдатів, 15 танків та 55 артсистем

Минулої доби, 10 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1300 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

У Харківській області тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні, – Генштаб

У Харківській області тривають бої між Силами оборони та окупантами за Стрілечу, Пильну, Борисівку, Олійникове… Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Новини

Військове командування: найгарячіше минулої доби було на Авдіївському та Бахмутському напрямках, загалом відбулося 42 боєзіткнення

Минулої доби, 10 травня, українські Сили оборони стримували масовані ворожі атаки на Бахмутському та Авдіївському напрямках… Читати більше

Saturday May 11th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.