Екорішення: у Чернівецькому коледжі з використаних електронних сигарет роблять скидачі для дронів та павербанки

Студенти Чернівецького політехнічного коледжу виготовляють прилади для дронів, аби скидати з них боєприпаси, а також павербанки для військових з використаних одноразових електронних сигарет, а також прилади для дронів, аби скидати з них боєприпаси.

Про це Суспільному розповіла директорка коледжу Людмила Фесік, пише Рубрика.

У чому проблема?

Одноразові електронні цигарки, що останнім часом стали популярними серед молоді, містять в собі батарейки, які можуть забруднювати важкими металами навколишнє середовище на 20 м² навколо себе. Їх ні в якому разі не можна викидати у смітник. 

До того ж нашим захисникам постійно дрони у великій кількості, бо це розхідний матеріал на фронті.

Яке рішення?

Студенти Чернівецького політехнічного коледжу знайшли рішення цій проблемі, яким можна "вбити двох зайців одразу". 

З використаних одноразових електронних сигарет студенти виймають акумулятори. Ті, що придатні, перевіряють та використовують для створення павербанків та скидачів.

Фото: Суспільне Чернівці

Деталі виготовляють на самостійно зробленому 3D-принтері.

Окрім павербанків, студенти мають замовлення на шість скидачів. Це пристрої, які кріпляться до дронів і скидають боєприпаси.

Як це працює?

Для створення одного павербанка використовують понад 30 батарейок. Потужності вистачає на приблизно півтора тижня. Павербанк можна заряджати. Студент 4 курсу Олексій Гловацький перший павербанк змайстрував для свого батька, який на фронті. Тепер приходить робити прилади для інших військових постійно.

Збирання павербанку. Фото: Суспільне Чернівці

"Зараз у нас замовлення на п'ять павербанків. Раніше ми виготовляли павербанк з іншим модулем. Його можна було заряджати від будь-якого джерела живлення, наприклад, від танка могли заряджати", — каже Олексій.

Щодо скидачів для дронів, то за словами Фесік, це авторська розробка викладачки. Здебільшого скидачі майструє студент 4 курсу Іван Скрипніченко. Хлопець виготовляє як універсальні прилади, так і різного розміру, залежно від боєприпасу.

Скидач для дрона. Фото: Суспільне Чернівці

"За допомогою електродвигуна витягуються рейки, які тримають боєприпаси. Є світловий датчик, який реагує на ліхтарики дрона. Він подає сигнал і мотор відкривається", — говорить Іван.

Фото: Суспільне Чернівці

Скидачі та корпуси для павербанків в коледжі виготовляють з PET-пластику на 3D-принтері, який змайстрували самостійно. 3D-моделі деталей виготовляють викладачі.

3D-принтер, на якому виготовляють деталі для приладів. Фото: Суспільне Чернівці

Викладачка розповіла, що спочатку відправляли прилади випускникам коледжу, які на фронті — їх майже 60. Пізніше почали забезпечувати й інших військових.

Використані електронні сигарети можна приносити в коледж за адресою вулиця Каспрука, 2.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент оприлюднив щемливе відео повернення 10 цивільних, яке відбулося вчора

Десятьох цивільних громадян України, серед них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, вдалося… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

В окупованому Криму над Севастополем вранці спрацювала ППО

Уранці 29 червня над тимчасово окупованим Кримом в районі Севастополя російські загарбники "збивали повітряні цілі".… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

“Важко дебатувати з брехуном”: Байден розповів, чи буде продовжувати участь у передвиборчих перегонах

Чинний президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден не вибуватиме з передвиборчих перегонів після дебатів із… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

ЗМІ: уперше в історії Канади Штаб оборони очолить жінка

Начальником штабу оборони Канади прем'єр-міністр Джастін Трюдо призначить генерал-лейтенанта Дженні Карігнан, яка стане першою жінкою… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

Воїни ЗСУ ліквідували ще понад 1000 окупантів та знищили 7 танків, 25 ББМ й 57 артсистем

Минулої доби, 28 червня, Сили оборони ліквідували ще майже 1100 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Saturday June 29th, 2024
  • Новини

Генштаб: найбільше боєзіткнень минулої доби відбулося на Покровському напрямку

Минулої доби, 28 червня, на Покровському напрямку зберігалася висока інтенсивність бойових дій, кількість боєзіткнень там збільшилась… Читати більше

Saturday June 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.