fbpx
Сьогодні
Фото 10:05 20 Кві 2023

Екорішення: у Чернівецькому коледжі з використаних електронних сигарет роблять скидачі для дронів та павербанки

English version here

Фото: Суспільне Чернівці

Студенти Чернівецького політехнічного коледжу виготовляють прилади для дронів, аби скидати з них боєприпаси, а також павербанки для військових з використаних одноразових електронних сигарет, а також прилади для дронів, аби скидати з них боєприпаси.

Про це Суспільному розповіла директорка коледжу Людмила Фесік, пише Рубрика.

У чому проблема?

Одноразові електронні цигарки, що останнім часом стали популярними серед молоді, містять в собі батарейки, які можуть забруднювати важкими металами навколишнє середовище на 20 м² навколо себе. Їх ні в якому разі не можна викидати у смітник. 

До того ж нашим захисникам постійно дрони у великій кількості, бо це розхідний матеріал на фронті.

Яке рішення?

Студенти Чернівецького політехнічного коледжу знайшли рішення цій проблемі, яким можна "вбити двох зайців одразу". 

З використаних одноразових електронних сигарет студенти виймають акумулятори. Ті, що придатні, перевіряють та використовують для створення павербанків та скидачів.

Електронні сигарети

Фото: Суспільне Чернівці

Деталі виготовляють на самостійно зробленому 3D-принтері.

Окрім павербанків, студенти мають замовлення на шість скидачів. Це пристрої, які кріпляться до дронів і скидають боєприпаси.

Як це працює?

Для створення одного павербанка використовують понад 30 батарейок. Потужності вистачає на приблизно півтора тижня. Павербанк можна заряджати. Студент 4 курсу Олексій Гловацький перший павербанк змайстрував для свого батька, який на фронті. Тепер приходить робити прилади для інших військових постійно.

На фото збирають павербанк

Збирання павербанку. Фото: Суспільне Чернівці

"Зараз у нас замовлення на п'ять павербанків. Раніше ми виготовляли павербанк з іншим модулем. Його можна було заряджати від будь-якого джерела живлення, наприклад, від танка могли заряджати", — каже Олексій.

Щодо скидачів для дронів, то за словами Фесік, це авторська розробка викладачки. Здебільшого скидачі майструє студент 4 курсу Іван Скрипніченко. Хлопець виготовляє як універсальні прилади, так і різного розміру, залежно від боєприпасу.

Скидач для дрона

Скидач для дрона. Фото: Суспільне Чернівці

"За допомогою електродвигуна витягуються рейки, які тримають боєприпаси. Є світловий датчик, який реагує на ліхтарики дрона. Він подає сигнал і мотор відкривається", — говорить Іван.

Скидач для дрона

Фото: Суспільне Чернівці

Скидачі та корпуси для павербанків в коледжі виготовляють з PET-пластику на 3D-принтері, який змайстрували самостійно. 3D-моделі деталей виготовляють викладачі.

3D-принтер, на якому виготовляють деталі для приладів.

3D-принтер, на якому виготовляють деталі для приладів. Фото: Суспільне Чернівці

Викладачка розповіла, що спочатку відправляли прилади випускникам коледжу, які на фронті — їх майже 60. Пізніше почали забезпечувати й інших військових.

Використані електронні сигарети можна приносити в коледж за адресою вулиця Каспрука, 2.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: