fbpx
Сьогодні
14:48 19 Кві 2023

Протистояння за Лавру: парафіяни УПЦ МП зламали ролети на опечатаному Мінкультом корпусі

Фото: Київська поліція

На території Києво-Печерської лаври у Києві виник черговий конфлікт, під час якого віряни УПЦ МП пошкодили захисні ролети опечатаного Мінкультом корпусу.

Про це сказала речниця столичної поліції Юлія Гірдвіліс в коментарі УП.

Як зазначила представниця поліції, 19 квітня правоохоронці, як і в попередні дні, забезпечували дотримання порядку на території Лаври. Своєю чергою комісія Мінкульту продовжувала свою роботу.

Водночас після того, як представники Мінкульту опечатали чергове приміщення – один із корпусів Лаври — , розлючені віряни УПЦ МП зламали печатку та пошкодили захисні ролети.

Лавра, віряни УПЦ МП

Фото: Київська поліція

Їхні дії наразі фіксуються поліцейськими. Розв'язують питання правової кваліфікації події.

Нагадаємо, що в Лаврі продовжує працювати комісія МКІП, яка перевіряє стан об'єктів пам'ятки архітектури національного значення – Ансамблю Києво-Печерської лаври.

Час від часу виникають конфлікти з вірянами УПЦ МП. Вони досі відмовляються залишити приміщення Лаври, як то передбачено ухваленими рішення влади.

Що передувало

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня. На час перевірки збереження культурних цінностей також закрито печери Лаври.

Митрополит ПЦУ Епіфаній запевнив, що монастир на території Києво-Печерської лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов'янська разом із сучасною українською мовою.

30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Нагадаємо, що 1 квітня СБУ вручила підозру наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Української православної церкви московського патріархату Павлу (Лебедю).

Суд обрав запобіжний захід наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Української православної церкви московського патріархату Павлу у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: